tisdag 24 april 2012

Förra lördagen hade vi vår vän S från Stockholm på middag. Hustrun hade tillagat en anka och till detta valde vi en en Bourgogne. Vi har inte riktigt hittat hem i Bourgogne. Vi har ofta blivit besvikna. Vi har tyckt att vi fått lite för våra pengar och då framförallt när vi jämfört med Pinot Noir-viner från Nya Zeeland. Kvällens vin testade jag på en provning hos Franska Bolaget i höstas. Jag tyckte då att det kändes intressant och köpte en sexpack, som jag i min tur delade med vännen LM.
Priset per flaska var 174 kr.

2009 Domaine Mongeard Mugneret, Hautes-Cotes de Nuit, Cuvée Prestige "La Croix".

Vi har en producent med anor från 1500-talet.
Druvan är till 100% Pinot Noir. Druvorna avstjälkas helt. Alkoholjäsningen sker under 4-5 dagar i ståltankar.
Det är en frisk och fräsch doft som når vår nos. Det första vi noterar är skogshallonen. En tydlig ton av peppar och örter  noterar vi på ett tidigt stadium. Det finns också en svag ton ton av lite mörkare bär, som drar åt svartvinbärshållet utan att vara övertydlig. Det här bådar gott.
Vi tar en klunk som får dansa runt i gommen ett litet tag. Riktigt gott. Den omedelbara reflexionen är att det är över våra förväntningar. Vi känner en väldigt tydlig pepprighet och friska hallon. Lite jordgubbar ansluter. Tätt följd av lite örter. Det finns också en liten svag anstrykning av svarta vinbär. Pigg syra och finstämda tanniner. Eftersmaken är rödfruktig, ganska lång, lite peppar igen och till sist en söt lakritsrem. Vi njuter av maten och vinet som försvinner i all hastighet.
Betyg 4
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar