måndag 2 april 2012

2009 Elephant Hill, Sauvignon Blanc

Till lite stekt lax, spenat- och championsröra drack vi förra söndagen en Sauvignon Blanc från Nya Zeeland. Dryckvalet var inte särskilt noga planerat. Jag gick ner i källaren och ryckte första bästa flaska.

2009 Sauvignon Blanc, Elephant Hill.
Vi har druckit deras Pinot Noir, som vi verkligen gillar. Nu är det deras Sauvignon Blanc, som vi ska dricka för första gången.Den kommer från Hawkes Bay på Nordön.

Producenten: När Reydan och Roger Weiss var på besök i Te Awanga år 2001 blev de förälskade i området. De föreställde sig ett exceptionellt vineri som med de modernaste teknikerna skulle förena nya världen med gamla världen och göra karaktärsfulla viner av högsta kvalitet. Elephant Hill symboliserar inte bara de elefantliknande klipporna som omger vingården utan även de traditionella värderingarna i vinmakning och de mer moderna. Druvorna kommer ifrån den egna vingården som ligger i Te Awanga. Marken anses särskilt bra för sauvignong blanc och det märks verkligen på vinerna som får ett mycket karaktärsfullt skimmer över sig. Druvorna handplockas och druvklasarna pressas tillsammans för att möjliggöra en fin extraktion med frukten. Jäsningen sker i rostfria tankar i låg temperatur för att få fram druvspecifika och aromatiska dofter. Det slutliga vinet ligger sedan 3 månader på sin egen jästfällning med periodvisa rörningar i tankarna för att utveckla mer struktur och smak.

 Källa Herdenstams VinhandelDet doftar av nässlor, krusbär, torkat gräs och citronmeliss. Smaken är sprudlande frisk. Vi känner krusbär, citrus, lite sparris och en del örter. Lite fläder och mineraler tycker vi oss också kunna spåra.Syran är pigg och balanserar fint de gröna tonerna och frukten.
Vi gillar det här vinet och tycker de 129 kr vi betalade, när vi köpte vinet via beställningssortimentet, är ett bra pris. Idag kan man bara köpa sexpack och då får man betala 834 kr.

Betyg 4- 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar