söndag 29 april 2012

Petits Chateaux

Förra lördagen när vi åt en älggryta var det återigen dags för att testa två av de kvarande Bordeauxvinerna från Winefinders Petit Chateaux-låda, som köptes för drygt ett år sedan.
Petits Chateaux är samlingsnamnet på den enorma mängd slott i Bordeaux som inte är klassificerade, även om en del andraviner till klassifficerade slott ofta hamnar i samma kategori. Vinerna i den här kategorin är sparamt prissatta, vilket passar vår plånbok.
Vi betalade 1 897 kr för 12 flaskor (6 olika varianter ggr 2 fl) dvs ca 158 kr flaskan.

2003 Prieur De Meyney, Saint Estephe.
Det här är Ch Meyneys andra vin. Egendomen ligger strax norr om det mer berömda Ch Montrose.
Man odlar 70% Cabernet Sauvignong, 20% Merot samt 5 % vardera av Cabernet Franc och Petit Verdot. Det här vinet är gjort på 70% cabernet sauvignon, 22% merlot och 4% vardeara av cabernet franc och petit verdot..
Det doftar av mörka plommon, svarta vinbär och jordkällare eller kanske lövhög.
I smaken kommer de svarta vinbären fram på ett tydligt sätt. Det finns en lätt rostad ton i smaken som kompletteras med en trevlig örtighet. Ett medlefylligt vin, med tanniner som börjat slipas av rejält. Inget stort vin men ändå ganska trevligt. Vi var små negativa för ett år sedan, men idag slår det an en ton som vi mer kan förlika oss med.
Betyg 3

2004 La Closeri De Camensac.



Vingården ligger i Haut-Médoc i kommunen Saint-Laurent-Médoc på gränsen till appelationen Saint-Julien. La Closerie är gårdens andra vin. Det är en klassisk Bordeauxblend av Cabernet Sauvignon och Merlot. Jag har inte kunnat hitta de mer exakta proportionerna.
Doftmässigt påminner det mycket om det första vinet. Svartavinbärsblad och jordkällare.
Smaken  domineras mer av de svartavinbären, men här finns ockå mer röda bär och en piggare syra. Gott om tanniner finns det, som inte helt slipats av. Detta ger vinet en liten mer egen karaktär. Medellång eftersmak, där örter och lakrits samsas med frukten och bären. En trevlig vardags bordeaux.

Betyg 3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar