torsdag 5 april 2012

Domaine Pinson vs Claude Riffault

Vi åt en underbar fiskrätt i lördags då vännerna P och N samt H och M var på besök. Hustrun hade tillagat piggvarsfilé med en gratäng på potatis, palsternacka, rotselleri och toppat det med trattisar.
Vi ställde två vita viner mot varandra. En Chablis mot en Sancerre dvs Chardonnay mot Sauvignon Blanc.

2006 Chablis Premier Cru Mont-De-Milieu.
Producerad av Domaine Pinson. Det här var vår sista flaska från den här årgången. Vi drack den här i februari och skrev om den här. I allt väsentligt är intrycken de samma:
Doften är härligt frisk av färska frukter. Citrusdoft med inslag av nötter och tropiska frukter kan anas.
Smaken är elegant. Det är en näst intill perfekt balans mellan frukt och syra. I smaken kan vi känna såväl lite mogna äpplen som lime, en tydlig men behaglig ton av mineraler. Vinet känns väldigt friskt samtidigt som det är elegant.
Betyg 4
2005 Les Chasseignes.
Producent är Claude Riffault. Vi drack ett av deras andra viner i dec 2011 och vad vi tyckte hittar du här.
Druvan är till 100% Sauvignon Blanc. Nordöst om byn Sury-rn-Vaux har dessa druvor vuxit. Odlingarna ligger i en syd-östlig riktning för att få så mycket sol som möjligt.
Färgen är svagt  ljusgul.
Doften är ganska svag och inte så druvtypisk. Vi känner gröna äpplen, lite citrus samt toner av päron. Mycket svagt kan vi ana oss till en våt, grusad trädgårdsgång.
Smaken kännetecknas av en mycket frisk smak, som domineras av gröna äpplen, citrus och lite krusbär. Fullt av mineraler. Syran är stor och kraftig, men i god harmoni med resten av vinet. I eftersmaken kan vi känna en viss blomighet.
Betyg 3+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar