torsdag 19 april 2012

2004 TB Amarone della Valpolicella

Den gångna helgen öppnade vi en amarone till osten. Det finns amarone och så finns det amarone. Detta var en av de bästa jag druckit. Det var premiär för:

2004 TB Amarone della Valpolicella, Tommasi Bussola.

Strax norr om den lilla byn San Peretto i närheten av staden Negrar i Valpolicella Classico ligger vinproducenten Tommaso Bussolas 21 hektar stora egendom. Här producerar Tommaso lysande Amarone della Valpolicella Classico och Valpolicella Classico Superiore i den ultramoderna skolan. Tommaso sprudlar av experimentlusta och är ständigt på jakt efter nya utmaningar. Firmans stolthet är förutom den omtalade Recioto di Valpolicella Classico även det vingårdsbeteckande Amarone Vigneto Alto som seriöst utmanar fixstjärnan Dal Forno. I bakgrunden vakar alltjämt Tommasos fru Daniela över det administrativa arbetet, vilket gör att han själv helt kan hänge sig åt sina viner.


Druvblandningen består av Corvina och Corvinone 75% , Rondinella 20% - Cabernet Franc, Dindarella, Croatina, Molinara 5%. Druvorna skördas med extrem selektering och noggranhet. Och lämnas att torka fram till mitten av januari. Då musten innehåller ca 300 gram socker per liter tar jäsningen mycket lång tid, ca 55 dagar. Överpumpning sker kontinuerligt. Efter jäsningen dras vinet över till ståltank i tio dagar för naturlig dekantering. Sedan lagras vinet i nya 12 och 25-hectoliters fat och lagras i 30 månader. Här avslutas också den långsamma jäsningen.

Vi kan verkligen tala om en rubinröd färg som möter oss i glaset.
Vår nos möts av en mycket komplex och ljuvlig doft. Vi noterar den torkade frukten och de mörka, söta körsbären omgående. Strax därpå tillstöter en härlig, kryddig ton. Någonstans i de bakre regionerna finns russin, katrinplommon, nötter, choklad och lite, lite fat. Det är en njutning i sig att bara sniffa på det här vinet. Det utfärdas en varning om att det är lätt att bli tillvänd.
Nåväl, slutligen får gommen ta del av läckerheten. Det är en mängd finstämda smaker som bombaderar smaksensorerna. Körsbär, katrinplommon, choklad och nötter. En hel del kryddor gör sig också påminda. En frisk syra gör att vinet känns väldigt piggt. Vi känner också lite sammetslena tanniner, som på något sätt fullbordar detta eleganta vin. Eftersmaken är mycket lång och fylld av söta körsbär, torkad frukt och frisk syra. Länge, länge dröjer sig smakerna kvar i gommen. Alkoholen är hela 16,5%. Vi noterar den, samtidigt är den så integrerad i frukten att den inte stör det minsta.
Vi gillar detta, men jag vet att många tycker att det blir för mycket av allt. För oss på Vintankar är det så nära en perfekt, elegant amarone man kan komma. Den gick väldigt bra ihop med de hårdostar vi hade som dessert.

Betyg 5      Inga kommentarer:

      Skicka en kommentar