måndag 23 juli 2012

2010 Les Galets Rosés

Det har varit spasamt med rosé den här sommaren för oss på Vintankar. Det kommer att bli ändring på det den här veckan. Kommande torsdag ska vi tillsammans med goda vänner testa några roséviner. Den senaste väderprognosen gav signaler om  såväl soligare som varmare väder och då börjar det suga i rosétarmen. Redan igårkväll öppnade vi en flaska:

2010 Les Galets Rosés
Vi har ett rosévin från firman Chateau Mourgues du Gres.
François och Anne Collard heter paret som driver Château Mourgues du Grès. Det är en ganska liten egendom på 35 hektar som ligger nära floden Rhône i distriktet Costieres de Nimes.
Det här vinet inhandlades förra sommaren och av någon anledning blev det över.

Druvmixen är 80% Syrah och 20% Grenache.

Vinet har fått sitt namn från de stora stenar, galets, som på lokal dialekt även kallas grés, som ligger kring vinstockarna och skänker värme på nätterna. Vinet är fylligt och därmed ett bra rosévin till mat.

Doften är fräsch och med ganska yppig frukt . Vi känner smultron, hallon och krusbär. Vi anar också en liten läcker örtdoft, bara precis så att den noteras, inte mer.
Smaken är frisk och fräsch. Lite fyllig. Vi känner tydliga drag av  hallon och jordgubbar. Lite smultron finns där också. Stenarna som värmt jorden har lämnat läckra spår av mineraler. Frukt och mineraler matchar varandra alldeles ypperligt. Det ligger ett stänk av svartpeppar och cirkulerar i bakgrunden.


Betyg 3

2 kommentarer:

 1. Finns det här på SB ? Jag besökte producenten förra våren (http://billigtvin.blogspot.se/2011/04/tillbaka-till-costieres-de-nimes_14.html) och gillade detta såväl som flera av de andra vinerna och hade gärna haft några flaskor f f a av de röda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingvar!
   Detta köptes genom Tryffelsvinet:
   http://www.tryffelsvinet.se/1/1.0.1.0/86/1/

   Det verkar finnas en låda rosé från 2011 i BS
   med nr 70840

   Radera