måndag 16 juli 2012

Wurzburger Stein Silvaner 2010

Lördagen blev som dagarna varit den här sommaren, så här långt. En regnskur, lite solsken och så mulet igen. Vi grillade marulk och ur källaren plokade vi en flaska vitt vin på druvan Silvaner.

Wurzburger Stein Silvaner Grosses Gewächs Trocken 2010.
Producent är Juliusspital, som grundades 1576 som ett välgörenhetssjukhus. Vineriet har sedan starten tillhört sjukhuset, som idag innefattar såväl en modern klinik som ett äldreboende. Stiftelsen har 168 hektar vinodlingar spridda över olika lägen i Franken.


Druvan är Silvaner och odlingsområdet är Franken, som ligger kring staden Würzburg i södra Tyskland.

Jäsning vid låg temperatur i upp till 30 dagar på ståltankar. Därefter får vinet vila på sin jästfällning i stora träliggare innan buteljering. Juliusstipal har byggt en speciell hiss för druvorna, som hissar upp dem 13 meter. I och med detta kan hela vinifieringen genomföras med hjälp av gravitationen, och ingen pumpning behövs.
Färgen har en djupgul ton.
Det doftar av gula äpplen och den är lite ung i sin framtoning. Den blir därmed lite återhållsam. Vi känner också en försiktig ton av honung och nektariner.
Smaken släpper loss lite mer. Här hittar vi gula äpplen, toner av citrus och gula plommon. Lite trevliga kryddor förstärker intrycket. Eftersmaken är ganska lång och där hittar vi en mild honungston, nektariner, aprikoser och finstämda mineraler.
Behagfull syra stagar upp vinet.


Vi är inte så bekanta med druvan Silvaner, men när den som smakar så här så känner vi att detta vill vi pröva mer av.

Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar