tisdag 24 juli 2012

2011 Montirius Vacqueyras Perle de Rosée.

Gårdagens kväll blev så där ljum och skön att vi bara var tvungna att korka upp en rosé före maten.
Vännerna C och M var på besök. Vi bjöd brodern och hans familj på ett glas. Det blev en så där skön stämning som det nästan bara blir en ljummen sommarkväll i juli.

2011 Montirius Vacqueyras Perle de Rosée.
Vacqueyras ligger i södra Rhônedalen, vid foten av berget Montmirail, drygt en mil öster om staden Orange.Vinmakare är Christine och Eric Saurel, som odlar sina druvor enligt biodynamiska principer, vilket bland annat innebär att man undviker användandet av syntetiskt framställda gödnings- och bekämpningsmedel. Totalt förfogar de över 60 hektar vinodlingar.Druvorna är Grenache och Syrah.
Vi känner doft av jordgubbar, lite röda vinbär och så en ton av lime. En svag örtig ton finns där också någonstans. Doften är inte så stark men tillräcklig för att väcka våra  smaklökar till liv. Det finns en friskhet i doften som vi är attraherade av.
Smaken är till en början lite stram och mycket frisk. Det är som lite nordlig vind en ljummen sommarkväll. Precis den där svalkan man längtar efter en het sommardag. Vi känner en blandning av jordgubbar, smultron och hallon så där omedelbart. Ganska snart tillkommer de röda vinbären med en syra som vi sätter ett stort plus på. Eftersmaken är medellång och här dyker en del örter och lite mineraler upp. Alldeles i slutet kommer en liten sötaktig beskhet som vi förknippar med blodgrape.

Ett riktigt trevligt rosévin. Vinet finns hos SB för 139 kr.

Betyg 4-


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar