lördag 14 juli 2012

Les Obriers de la Pèira 2009

Vi köpte för ett tag sedan lite nya årgångar av viner från La Pèira. Det var nu dags att testa årgång 2009 av Les Obriers. Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 159 kr.
Vad vi tyckte om 2008:an kan du hitta här.

Les Obriers de la Pèira 2009.
Obriers de la Peira är gjort på druvorna Cinsault (65%) och Carignan (35%). Det lagras i stora neutrala ekfat (75 hektoliter). Vinet är varken klarat eller filtrerat och tillsatsen av svavel är minimal, långt under gränsvärdena. Enbart naturliga jäststammar används vid jäsningen.
Källa Bristly Wine

Till en början är doften svag. Vi låter vinet få två timmar i glaset innan det är dags att sätta sig till bords. Dessa två timmar gör verkligen nytta. Nu möts vi av en varm doft av mörka körsbär och björnbär. En ört- och kryddblandning ansluter omgående. Lite rostade nötter, lavendel och svart te ger sig tillkänna på slutet. En doft helt i vår stil

Vi smakar och får en dryck med solvarma, mörka körsbär och björnbär. Vi känner också kryddor och örter från södra Frankrike. Syran gör att vinet känns fräscht. Gott om tanniner som uppträder på ett civiliserat sätt. En lång eftersmak förstärker vårt positiva intryck. I eftersmaken dyker såväl en ton av nötter som lakrits upp, vilka tillsammans med den solvarma frukten och örterna får oss på ett särdeles gott humör. Trots allt detta positiva känns vinet lite mer slutet än de två tidigare årgångar vi smakat. De resterande flaskorna ska nog få vila till sig lite.
År efter år fortsätter La Pèira att leverera. Det är inte många viner i den här prisklassen (159 kr), som kan mäta sig med Les Obriers.

Betyg 4


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar