lördag 28 juli 2012

Tre roséviner

I tosdags hade vi besök av vännerna L och G. Vädergudarna var verkligen med oss. Vi började em med ett dopp i havet. Inga maneter och alldeles kristallklart vatten. Underbart skönt!

På kvällen hade vi en liten roséprovning. Inte förrän vi 22-tiden jagade myggorna in oss.


Det blev två viner från Chateau Mourgues du Gres. De tillverkar tre roséviner. Les Galets Rosés skrev jag om här.
Turen är nu kommen till de två andra rosévinerna.

 
2010  Les Capitelles, Chateau Mourgues du Gres.
Hos Mourgues du Grés gör man en mycket liten kvantitet av ett rosévin som heter Capitelles des Mourgues. Vinet är gjort på särskilt utvalda druvor från en specifik vingård, Argence, med Mourvedre (90%) från gamla vinstockar. Här finns också lite syrah och grenache. Det är varsamt macererat i tank för den röda färgen och karaktären, sedan lagrat 4 månader på ekfat.
Vi känner en frisk doft av röda bär, lite körsbär och rejält med kryddor. På slutet noterar vi en lätt ton av vanilj. Detta är första gången vi får anledning att tycka att smaken är komplex på ett rosévin. Säger väl kanske mer om vår lilla erfarenhet av roséviner än om vinet. Först finns där lite syrliga körsbär och en del skogshallon. Vi noterar något så ovanligt som torkad frukt efter ett tag. Ganska så lång eftersmak där orientaliska kryddor, lite gräs och vanilj tränger fram. Den höga syran gör vinet läskande.Vi hittar här ett kraftfullt rosévin med fatkaraktär vilket vi inte är så vana vid. Det är fascinerande att hitta denna koncentration parat med ett stort mått av friskhet. En matrosé av klass. Riktigt gott!        Betyg 4-

2010  Fleur d´Eglantine, Chateau Mourgues du Gres
Fleur d’Eglantine har fått sitt namn från den vackra vildrosen Eglantine som har samma vackra lätt rosa färg som vinet. Vinet är gjort på druvorna Grenache, Mourvedre, Syrah och Carrignan.
I doften känner vi framförallt röda bär: vinbär och skogshallon. Det finns en lätt blommig touch som får oss att tänka på vildrosor. 
Smaken är frisk och fräsch. De röda vinbären och skogshallonen går igen i smaken, men det finns något mer. Lite svårt att sätta fingret på, men vi enas till slut om lite päron. Vi känner även ett lätt floralt inslag.
Det här vinet har inte alls den  tyngden vi fann i Les Capitelles.

Passar perfekt som aperitif men även till grillade fiskrätter och  kycklingsallad. Kan vara värt att prova det till Thaimat, kanske.
Betyg 3

2011 Minuty
M de Minuty kommer från Saint Tropez i hjärtat av Côtes de Provence.

Druvblandningen är Grenache 50 %, Cinsault 35 % och Tibouren 15 %.
Druvorna skördas för hand, och när de kommer till vineriet krossas och avstjälkas de. Skalen får ligga med juicen i 3-4 timmar innan de tas bort och pressas. Efter pressning får juicen klarna i ståltank över natten i 15°C. Sedan startar alkoholjäsningen som sker i ståltank. Ingen malolaktisk jäsning här.

Doften är diskret till en början. Det finns en friskhet kombinerat med en del mineraler.Vi känner också lite smultron, jordgubbar och hallon.
Färgen är mycket ljus nästan med en dragning åt grått.
I smaken hittar vi röda bär och lite örter. Eftersmaken är inte så lång men här finns lite blodapelsin och pinjeträd. Hustrun tycker att det drar iväg åt retsinahållet, vilket i hennes fall är en komplimang.
Det här är läskande och lättdrucket. Det här njuter vi gärna av en varm eftermiddag när vi bara vill koppla av..
Betyg 3+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar