söndag 1 juli 2012

2010 Morgon, M Lapierre

Det var återigen dags att testa ett Morgonvin. Jag har tidigare i år bloggat om två viner från Foillard dels Cuvée Classique och Cote du Py. Nu var turen kommen till:

2010 Morgon, M Lapierre
Vi befinner oss några mil norr om Lyon. Morgon ligger i den norra delen av Beaujolais, som sträcker sig mellan Mâcon och Lyon, där tre floder sägs sammanflyta – Rhône, Saône och Beaujolais. Beaujolais svarar för nära hälften av hela Bourgognes vinproduktion (1,3 miljoner hektoliter). Arealen på 22 000 hektar utgör ungefär hälften av hela Bourgogne. Beaujolais skiljer sig starkt från övriga delar, inte bara när det gäller klimat och den granithaltiga jordmånen utan framför allt beträffande druvsort. Beaujolais är i princip synonymt med Gamay.

Vi låter vinet få en timma i kylen innnan vi häller upp.
Vi nås av en doftpalett av röda bär: hallon, körsbär, röda vinbär och lite smultron. Intrycken fullbordas med lite servila örter, våt sten och en blommig nyans på slutet.
I
Vi tar en klunk och gommen nås av friska röda bär: hallon, körsbär, röda vinbär och smultron. I den medellånga eftersmaken dyker det upp lite örter och även lite lakrits på slutet. Oh, jag höll på att glömma tonen av mineraler, som skänker vinet en viss charmighet. Vinet har en härlig friskhet och är mycket lättdrucket.


Vi har i många år varit skeptiska till Beaujolaisviner, men har i år fått göra en omvärdering. Det här är så långt ifrån syntetiska aromer och skumbananer man kan komma. Vår enda invändning finns då vinet kommer upp i rumstemperatur, då lite toner av gröpaprika dyker upp.
Vi sammanfattar det här som ett i grunden ganska enkelt och okomplicerat vin, men som är ack så gott. Ett underbart sommarvin. Det verkar finnas lite ströfaskor kvar på SB och de kostar 198 kr.

Betyg 3+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar