tisdag 2 oktober 2012

Belga Queen. Lördagskväll i Bryssel. Del 5

Vi har fått ett par timmars vila och vi har bokat bord på Belga Queen.
När vi kommer in i lokalen får vi lite vibbar av La Coupole i Paris.


Vi börjar med att beställa var sitt glas champagne. Det får bli Louis Roederer Brut Premier à 12 euro glaset. En champagne vi druckit ett flertal gånger och som vi tycker är en bra standard champagne. Den är gjord på 2/3 Pinot Noir och 1/3 Chardonnay. Det doftar av bröd, citrus och vanilj. Smaken är fylld av äpplen (gula), citrus, bröd och nötter. Gott!!
Vi tittar på menyn och bestämmer oss för deras Menu Anniversaire (se längst ner på sidan). Den innehåller fem rätter och vi köper till deras vinmeny för 10 euro. Vi får då vin till alla rätterna förutom deserten. Knappa 90 kr betalar vi för fyra glas vin. Det är klart att några storheter kan man inte förvänta sig, men man måste säga att detta är en en hyfsad prissättning.

Förrätten är OK, men inte särskilt spännande. Drycken som serverades till är en Crémant de Wallonie. En helt ny bekantskap, som känns väldigt enkel. En tveksam start.
Vi får därefter en consommé med en ravioli med foie gras. Det här var något helt annat. En underbar "soppa" med en ljuvlig ravioli. En lysande rätt!! Vi fick till detta en riesling från Clos des Rochers. Ett vin från Luxembourg. Detta måste vara det första vinet vi dricker från Luxembourg. Vinet är OK, men inte någon stor riesling precis.
Dags för lite fisk. Lite stekt piggvar med delikata tillbehör. Riktigt gott! Vi äter ganska ofta piggvar, då vi har möjlighet att köpa från vår lokale fiskare, så vi vet hur den ska smaka och tillagas. Vi ger våra komplimanger till restaurangens "chef". Vi serveras en bourgogne Rully 1er Cru, Joseph Drouhin. Kvällens i särklass bästa vita vin. En perfekt matchning till fisken. Det doftar förföriskt av blommor, honung och lite torkad frukt.  En svag ton av citrus och lite friska gula äpplen. Allt i en frisk framtoning. I munnen får vi ett läckert, ja nästan elegant vin, där de friska gula äpplena tillsammans med honung, havstorn och citrus förgyller smakintrycken. Det här kan jag tänka mig att köpa , då tillfälle ges.
Dags för köttbiten. Vi får några skivor köttmedaljonger på charolais (belgiskt nötkött). Smakrikt och perfekt stekt. Trevliga tillbehör och så ett glas rödvin, Ch Peyrassol. Ett vin från Provence. Gården ligger dryga 300 m över havet alldeles i närheten av "Massif des Maures". Gården var en gång i tiden en del av Tempelriddarna, så här finns det en historia. Det här vinet domineras av Cabernet Sauvignon och Syrah men det finns fler druvor. Sammansättningen har jag haft svårt att få fram. Ett medlkraftigt vin som domineras av mörk frukt och örter/kryddor. Bra syra och väluppfostrade tanniner. Ett bra köttvin.
Vi gillar det här och kan mycket väl köpa någon flaska för att forska vidare på.

Vi fick avslutningsvis ett smakprov på tre deserter. En macarone fylld med hallon/björnbärs kompott som var helt sagolik.

Vi sammanfattar det här som en riktigt bra middag. Bortsett från den första rätten höll det här mycket hög klass. 45 euros måste betraktas som ett fantastiskt pris. Ytterligare 10 euros för fyra glas vin varav de två sista var riktigt bra. Varför kan man i Europa ha viner på restaurangenar till rimliga priser, men inte i Sverige?

Ja, ni förstår själva att det här stället kan vi verkligen rekommendera!!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar