lördag 6 oktober 2012

Pegasus Bay Sauvignon/Semillon 2010


Till fiskmiddagen vi hade tidigare i veckan provade vi ett vin från Nya Zeeland. Vi har druckit en del Pinot Noirviner och Sauvignon Blancviner från NZ. Vi har ofta varit förtjusta och imponerade av det vi haft i glasen. Vi valde ett vitt vin från Pegasus Bay till den här kvällens måltid. Vi är lite smått nyfikna på just det här vinet. Det fick lite blandade omdömen av vinjournalisterna, vilket vi inte bryr oss så mycket om. Ändå läser vi vad dessa skriver inför varje nyhetssläpp. Detta inkonsekventa sätt från oss är nog egentligen värd en egen bloggpost.

Åter till ämnet Pegasus Bay, vars Pinot Noir vi hyllat tidigare. 07:an skrev vi om här och 08:an här.
Det är nu dags för ett av deras vita.

2010 Sauvignon-Semillon Pegasus Bay
Pegasus Bay ägs och drivs av familjen Donaldson. Vinmakare är Matthew Donaldson och hans maka Lynette Hudson. Vingårdarna ligger i Waipara  Valley. Vi är på den nordliga delen av Sydön ca 30 min bilkörning från Christchurch.
Druvorna skördas manuellt. Sauvignon blancdruvorna, i april, och semilliondruvorna i maj.
Druvsorterna vinifierades separat. Semilliondruvorna jäste på gamla franska ekfat. Sauvignon blancdruvorna jäste på ståltankar. Därefter vilade vinerna på sin jästfällning i sex månader, innan de blandades och buteljerades


Sauvignon blanc druvan dominerar såväl doft som smak. Vi sniffar lite försiktigt och känner omgående en aromatisk doft bestående av nässlor, fläder och citrus, men visst det finns lite svaga toner av melon, honung och mineraler också.
Smaken är torr och mycket frisk. Initialt är det nässlorna, flädern och citrusen som dominerar. Vi känner en liten sirlig ton av örter. Krusbären höll jag på att glömma. Eftersmaken hänger i ett tag och här kommer lite persika, kiwi, mineraler och melon fram. Alleles på sluttampen känner vi en svag ton av honung och lite kryddor.
Vi gillar det här friska och pigga vinet. Det är en väl avvägd balans mellan syran, frukten och de övriga ingredienserna. Det funkade alldeles utmärkt till vår fiskgratäng, men var också strålande gott på egen hand.

Vinet känns drickfärdigt idag och klarar sig säkert ett par år till i källaren, men någon ytterligare utveckling ställer vi oss tveksamma till. Å andra sidan är det redan gott som det är.

Vi betalade 149 kr på SB (beställningssortimentet) då vi köpte det i början på augusti. Ett bra vin till ett bra pris.

Betyg 4-

m
l
n

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar