torsdag 11 oktober 2012

Tabilk Marsanne 2008

Till söndagens kokta fisk drack vi en gammal favorit från Australien.

2008 Tabilk Marsanne 
Tahbilk ligger i Central Victoria ( Nagambie Lakes Region) ca 10 mil norr om Melbourne.
Redan  på 1860-talet planterades de första Marsanne stockarna, fast ingen av dessa finns kvar. De man nu tar druvorna ifrån är som äldst från 1927. Du hittar mer om Tahbilk på Spendrups hemsida.
Druvan är till 100% Marsanne. Jäsningen sker under kontrollerad temperatur i tankar av rostfritt stål. Därefter får vinet vila ett par månader innan det stabiliseras och buteljeras.


Färgen har ljus citrongul nyans.
Vi möts av en doft där citrus och gröna äpplen dominerar. Det finns också ett stänk av något som får oss att tänka på rostade nötter, där bakom ligger lite exotiska frukter bl a  mango, papaya och ananas. En liten honungspastill är det sista vi noterar i doften, som för ett vin i den här prisklassen får anses anmärkningsvärd bra.
Smaken har mycket gula fruktinslag: citron, gula äpplen, passionfrukt och ananas. Syran är pigg, fräsch och mycket påtaglig på ett stimulerande sätt. Eftersmaken är lite längre än medel och i den dyker örter, mineraler och honung upp.
Det går bara att gilla det här vinet, som i årgång efter årgång levererar. Det är dags att fylla på förrådet med ett par flaskor. Det uppstår någon gång varje år ett litet sug efter den här gamla bekantingen oavsett årgång.
Priset är 89 kr och det är årgång 2009 som gäller på SB.

Betyg 4-


2 kommentarer:

 1. Här är ett Tahbilk-fan till! Lysande för priset och kul att lagra inte minst. Vi drack nollettan härförleden och den var fin som snus.
  På Tahbilks hemsida finns en årgångstabell som jag brukar låta guida mig till vilka årgångar jag bunkrar upp av. Mina nollåttor sover sött.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Gout
   Årgångstabellen är verkligen intressant (http://www.tahbilk.com.au/about-us/vintage-chart)

   Jag har några 08:or kvar och de ska få vila. Nu köper jag 09:orna!!

   Radera