måndag 8 oktober 2012

2011 Tamari AR Malbec

I lördags var det åter dags att testa ett varuprov från PrimeWineGroup. Vi var hemma hos vännerna C och M för att börja planera nästa sommars stora äventyr. En resa till Kina. Innan vi satte oss till bords så testade vi en malbec från Argentina.

2011 Tamari AR Malbec
Producent är Bodegas Tamari i Mendoza, som ligger i västra Argentina, i höjd med Chiles huvudstad Santiago. Druvorna till detta vin kommer från Uco Valley.
Druvan är till 100% Malbec. Vinet har legat ett år på ekfat. Vinet är ett Fairtrade-märkt vin.
Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Vill du veta mer om Fairtrade så gör du det här.


En timma innan vi ska ge oss iväg häller jag upp vinet på karaff och strax innan vi åker iväg häller jag tillbaks vinet på flaska.
Färgen är väldigt kompakt. Tät, mörkröd med en blålila nyans.
Doften är till en början svag, men tar sig alltmer ju längre vinet är i glasen. Efterhand känner vi en mörk, fruktig doft, som domineras av björnbär, mörka körsbär, blåbär och lite svarta vinbär. En svagt kryddig ton och med ett litet inslag av vanilj. Riktigt stark blir aldrig doften, men den doft som finns är trevlig.
I munnen får vi ett vin packad av mörk frukt. De mörka körsbären och de solmogna björnbären dominerar, men här finns inslag av blåbär och svarta vinbär. Rätt gott om örter känner vi också. I eftersmaken, som är medellång, tillkommer choklad och vanilj. Tanninerna är alldeles sammetslena, vilket gör vinet mjukt, behagligt och lättdrucket. Av någon anledning hade jag förväntat mig lite mer kraft och lite mer uttrycksfulla tanniner, men visst är det gott såsom det är. De andra tre tycker att det här vinet helt enkelt är skitgott. Innan vi vet ordet av har flaska tagit slut, vilket egentligen är betyg nog.

 
 
Det fanns en tid, kanske tio/femton år tillbaks i tiden, då det alltid fanns en flaska malbec (Alamos) i vårt hem. Vi har tröttnat och sökt nya jaktmarker. De malbec från Argentina, som vi druckit de senaste åren har överraskat oss positivt och  därför prövar vi oss vidare i den malbecska djungeln.
Kvällens vin från Tamari var ett trevligt vin, som vi ska fortsätta hålla kontakten med.
Vinet finns på SB där det kostar 119 kr.
 

Så var det , det här med betyg. Vi står och velar mellan 3+ och 4-. Idag har vi en dag då vi är lite lättflörtade.
 
Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar