onsdag 3 oktober 2012

Söndag i Bryssel. Del 6

Vår sista dag. I morgon åker vi hem. Vi börjar dagen med en lite senare frukost. Dottern kommer till vårt hotell och äter med oss. Trevligt att börja dagen på det här sättet. Lite rundvandring på fm, något kyrkobesök hinner vi med och även en kaffe.

Vi äter en mycket enkel lunch på EXKi En fastfood restaurang med vegetarisk profil..
Morotsoppa och broccolipaj. Enkelt men ändå gott. Hustrun och jag testade ett vitt vin.Visst är det trevligt och bra att det finns viner som är biodynamiskt odlade, ekoviner, naturviner mm
Det hjälper dock inte alltid. Det här var bara inte gott


Vi besökte Horta Museum. Horta museumet är den berömda belgiska arkitekten Victor Hortas (1861 - 1947) privata hus och studie. Museet består av 2 byggnader, byggda mellan 1898 och 1901, i den karakteristiska Art Noveau stilen. Huset har hållt de flesta inredningsdekorationerna intakta: mosaiken, glasmålade fönster, möbler, målerier och väggmålerier. Museet är också ett researchcenter för dem som forskar om Victor Horta och Art Noveau.


Vi promenerade hem mot hotellet och då stötte vi på den här "Cavisten".

Vi slank in och fick gå ett par trappor ner till den välrenoverade källaren. Vi beställde tre glas vin.
Dottern tog ett glas roséchampagne, som hon blev förtjust i. Den oranga färgen drar iväg mot lite rött. Dottern låter mig få en liten test sipp. Det smakar mera. Friskt och torrt. Goda röda vinteräpplen tänker jag på.Champagnen är gjord på 40%  pinot meunier, 40% chardonnay och  20%  pinot noir.


Jag tog själv ett glas rött. Det blev ett Bordeauxvin. Från Saint-Emilion och en Grand Cru. Den 18 ha stora egendomen är planterad med 54% Cabernet Franc, 40% Merlot och 6% Malbec. Den exakta blandningen i just årgång 2006 vet jag inte.Det smakar och doftar av svartavinbär, lite hallon och björnbär. Här finns också en del örter/kryddor och aningens lakrits. Allt i en liten jordig stil. Inte så tokigt. Jag kunde köpt med mig resten av flaskan, men vi åker hem imorgon och senare ikväll ska vi ut på ett brasserie. Hustruns vita är inte mycket att skriva hem om.Söndagskvällens middag åt vi på Brasserie Lola.


Vi åt en rejäl bit Foie Gras till förrätt. Vi lät den ackompanjeras av ett glas champagne. Det blev en JM Gobillard & Fils. En Blanc de Blanc, vilket betyder att den är gjort på endast chardonnaydruvor. Den Foie Gras vi får är helt ljuvlig. Champagnen är helt OK. Lite friska gula äpplen och en del citrus är det som dominerar, men här finns också lite mandlar och mineraler. Vi betalade 9 euro för ett glas. Detta finns i BS för 290 kr. 

Vi valde ankbröst till huvudrätt.
Vår servitör föreslog detta rödvinet.

2006 Connétable Ch Talbot. Vi har ett bordeauxvin från området Saint-Julien i Medoc. Det här är Ch Talbots andravin. Vingården är planterad med 66 % Cabernet Sauvignon, 26 % Merlot, 5 % Petit Verdot och 3 % Cabernet Franc. Jag antar att vinet har ungefär de här proportionerna


Doften är medelstor, med begynnande mognad. Vi känner cassistoner och plommon. En del örter och rostade fat. Lite hösttoner av vissnande löv noterar vi också. Smaken är medelfyllig med en frisk syra. Frukten domineras av svartavinbär och kompletteras av plommon och lite jordgubbar. Här finns en del örter också. Medellång eftersmak och i svansen får vi lite choklad, tobak och lakrits. Tanninerna är kännbara, men väluppfostrade.
Vi gillar det här vinet och skulle gärna dricka mer av det, men på SB finns det inte. Där finns endast Ch Talbots första vin och det går löst på nästan 400 spänn.

Detta var sista delen av våra "äventyr" i Bryssel. Vi hoppas dottern kan få sitt vikariat förlängt så vi har skäl att hälsa på henne igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar