onsdag 31 oktober 2012

Hummer och 2004 BernardHatté & Fils Special Club

På söndagens eftermiddag kommer den gode vännen V, tillika yrkesfiskare och landar årets beställning av hummer.

Före kokning


 
Efter kokning

Sent på söndagskvällen var vi naturligtvis tvungna att testa årets hummerkok. Det fick bli helt naturellt.Och lite småljummen. Mmmm.... I vår bok finns det endast en dryck som matchar dessa läckerheter.


Vi hade för någon vecka sedan fått ett varuprov från Cavisten Vinhandel.

2004 Bernard Hatté et Fils Special Club Grand Cru Brut (nr 77684).
Firman ligger i byn Verzenay, som framför allt är känd för sina fina pinot noir-druvor. Verzenay är en av bara 17 byar som är klassade Grand Cru. Bernard Hatté är även medlem i Club Trésors de Champagne (ofta kallad Spécial Club, prestigechampagne från odlare). Produktionen är modesta 60 000 flaskor per år och fortfarande väldigt hantverksmässig. Exempelvis så degorgeras allt vin för hand.
Du som vill veta mer om Special Club kan hitta info här.

Det här är en blandning av 50% Pinot Noir och 50 % Chardonnay. Degorgerad i september 2011
 


Färgen är gyllengul med en dragning åt en pommacton.
Vi möts av en förförisk doft av äpplen(röda/gula). Doften är relativt stark med tydlig frukt, lite mineraler och en fin brödighet.
Smaken är tämligen fyllig och de röd-gula äpplena från doften går igen i smaken. Här finns en del mineraler som påminner om snäckskal. Frisk och torr syra, men inte för torr. Eftersmaken är hyggligt lång, där äpplena dominerar ännu en gång. I eftersmaken kommer ytterligare toner av mineraler. Vi noterar också en liten sirlig ton av kryddor och avslutningsvis en liten läcker touch av grapefrukt.
Den känns drickklar redan nu och klarar säkert många år i källaren. Kanske finns det också lite utveckling, vilket inte behövs när det smakar så här gott redan nu.

Den här champagnen tycker vi går väldigt bra ihop med vår hummer. Visst är doft och smak tydliga, men de tar inte över utan låter hummern få spela första fiolen

 
Champagne är gott! Den här Special Club från Hatté & Fils är riktigt god. Vi faller pladask för den.
Den kostar 319 kr och finns i Beställningssortimentet. Absolut värd varenda krona och då får den bli vår huschampagne en tid framöver.
 
Betyg 4+


1 kommentar:

  1. Toppen! Det var kul att du skrev om denna champagne. Nu har jag en fråga - Gillar Maurice Vesselle Grand Cru Brut. Den är gjord på 80% Pinot Noir, 20% Chardonnay. Smakar jättefint och beter sig som man vill att den ska. Hur stor betydelse för smaken har druvan?

    SvaraRadera