tisdag 6 november 2012

Istanbul del 1

Inte ett blogginlägg på fem dagar, sådant händer bara vid sjukdom eller resa. Sjuk har jag inte varit, men en femdagars tripp till Istanbul har vi hunnit med.


Vi åkte med Turkish Airlines. En positiv överraskning. Bra service och riktigt hygglig flygplansmat.
Vi valde så klart att testa deras vita och röda vin redan på nerresan.

Cankaya.
Ett vin från en av de största producenterna (Kavaklidere).
De är Turkiets första och äldsta privata vinproducent. De håller till i de östra delarna av området Anatolia och med huvudkontor i Ankara. Vi är bra nära vinets vagga.
Ett vitt vin gjort på de inhemska druvorna Narince, Emir, och Sultana. Det har en frisk doft av lite citrus, gröna äpplen och en svagt blommig ton. I munnen får vi ett lite krispigt vin med en frisk syra. Här finns citrus, fläder och en del mineraler. Enkelt men gott.
Betyg 3
Ancyra.
Även detta vin kommer från producenten Kavaklidere. Vi har en blandning av Cabernet Sauvignon och Syrah. Årgången är 2011. Druvorna kommer från "Aegan Region" dvs från västra Turkiet, den delen som vätter mot Egeiska havet. Ett väldigt ungt vin, där frukten inte vill släppa loss riktigt. Vi kan ändå känna mörk frukt: svarta vinbär, blåbär och lite björnbär. En viss kryddighet noterar vi också. Rejäla tanniner, som trots allt är resonabla.
Betyg 3Vi åt första kvällens middag på en av de otaliga små restauranger som finns i Istanbul. Varje matställe har sina inkastare och det är lite småjobbigt att ta sig fram. Hur som helst fick vi en smakrik och god Kebabvariant. Vi valde till detta en flaska rött.

Vinlista

Vinerna är inte direkt billiga en TL= 4 kr. Vin har om jag förstått saken rätt en hög skatt i Turkiet.
Det vinet vi valde var slut och vi rekomenderades ett annat vin som låg på samma pris.

 


 
2009 Bogazkere, Buzbag 

Vi har ett vin från den sydöstra delen av Turkiet, närmare bestämt från Diyrbakir. Vi befinner oss i den norra delen av Kurdistan. 
Vinet är gjort till 100% på druvan Bogazkere, som sägs ha sitt ursprung från Elazig provinsen, nära floden Tigris i sydöstra Turkiet.
Färgen är mörkröd, men det doftar och smakar av röd frukt: hallon, lite jordgubb och röda körsbär. Här finns en liten kryddighet och behagfulla tanniner. En bra syra gör att vinet känns fräscht. En hyggligt lång eftersmak.
Det var helt perfekt till vår Kebabrätt.

Betyg 3


Den här veckan pågår EWBC utläst som EuropeanWineBloggersConference i Turkiet. Det lär säkert dyka upp ett och annat inlägg på Magnus Reuterdahls blogg.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar