torsdag 15 november 2012

Montessu, Isola dei Nuraghi, IGT

Vi drack förra sommaren ett rött vin från Sardinien, som vi var positiva till. Det var årgång 2003 av Barrua. I höstas när jag besökte mässan "Mitt Kök" i Göteborg så kunde man prova årgång 2009 av detta vin. Jag gillade vad jag smakade på mässan. När man ska beställa vinet så kan man bara göra detta i en låda, där man får tre fl Barrua och tre flaskor Montessu. Det blev en beställning. Vi gjorde i helgen slag i saken och testade Montessu


2010 Montessu, Isola dei Nuraghi.
 Producent är Agricola Punica, som startades 2002. Det är ett projekt, som har stark anknytning till Sassicaia. Delägare är Tenuta San Guidos VD, Sebastiano Rosa, och det lokala kooperativa vineriet Cantina Santadi på Sardinien. Dessa äger 40 procent vardera. Mindre andelar har också Tenuta San Guido (10%), Antonelli Pilloni, som är styrelseordförande i Santadi (5%) och Giacomo Tachis, som i decennier varit Sassicaias vinmakare. Egendomarna ligger på den sydligaste delen av Sardinien.
För närvarande gör dom två viner: Barrua och Montessu.

Montessu är gjort på druvorna: 60% Carignan och en blandning av lika delar av Syrah, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, och Merlot.
Vinet har jäst 12-14 dagar i 25-28 grader i tankar av rostfritt stål. Det pumpas med jämna mellanrum upp och för att helt suga upp de nobla tanninerna som är typiska för de buskvuxna carignandruvorna.
Efter den malolaktiska jäsningen flyttas vinet till små, franska, ett år gamla ekfat för att vidare utveckla sin doft och smak under 15 månader.
Källa: Produktblad Vinunic
Vinet har en djup rubinrödaktig färg.
Det doftar av mörka bär, örter och lite blommor, i första hand viol. Doften är inte påträngande utan endast karaktäristisk.
Smaken domineras initialt av de mörka bären. Vi hittar blåbär, björnbär och lite svarta vinbär, men här finns också lite röda bär i form av vinbär och skogshallon. Örterna är påtagliga. Syran är frisk och det känns att detta är ett ungtvin, men det är ändå tillgängligt. Gott om tanniner som inte är helt avslipade utan lite kantiga och ger därmed vinet karaktär. Eftersmaken är medellång och i den känns lite läder, en svag ton av ek och rejält med lakrits. Den lämnar också kvar en behagfull sommarvärme i gommen.
Ett hyggligt matvin.

Hela lådan dvs 3 fl Montessu och 3 fl Barrua gick på 1 194 kr.

Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar