lördag 24 november 2012

Roccolo Grassi Valpolicella Superiore 2008

Ni som följt vår blogg vet att Valpolicella är ett av våra favoritområden. En av de producenter som vi verkligen håller högt är Roccolo Grassi. Vi har besökt dom tre gånger tidigare på våra resor med Clubamarone. Vi skrev om den senaste resan vi gjorde på våren 2011.

Vi har druckit deras Superiore tidigare. Ikväll är det den första 08:an. Du kan läsa vad vi tyckte om 07:an och 05:an och 04:an.
Roccolo Grassis Valpolicella Superiore odlas på vinfält 200 meter över havet som vätter mot sydost. Vinrankorna är ca 10 år gamla och 65% består av  60% Corvina, 15% Corvinone, 20% Rondinella, och 5% Croatina. 40% av druvorna torkas under 20 dagar före pressning. Vinet lagras efter vinifieringen i franska ekfat varav 1/3 är nya och 2/3 är använda 2-3 år. Alkoholhalt 14,5%.


Doften är inte lika stor och mäktig som vi är vana vid. Den är faktiskt väldigt sluten och tankarna far iväg till hur 07:an var när vi provade den på våren 2011. Vi anstränger oss och känner lite mörka körsbär, lite, lite örter och så en komposthög. Ett par timmar senare på kvällen har dörren öppnats på glänt: lite mer körsbär och torkad frukt.
Smaken är nästan lika sluten och stängd som doften. Mörka körsbär, lite torkad frukt och aningens mörk choklad är vad vi känner till en början. Visst tillkommer det lite smaker i form av örter , mörka bär och blåa plommon ju längre kvällen lider. Dörren ställs på glänt men inte mer än så. Det är likadant med eftersmaken. Här finns åtskilligt med tanniner. Lite kantiga är dom och ger ett hyggligt bett i gommen i form av lite bittra körsbärskärnor.
Ändå är det på det viset att under den lite hårda ytan kan man ana sig till att det finns så mycket mer.
Naturligtvis smakar detta gott även omvåra kommentarer kanske inte låter så. Vi har ju oerhörda krav och förväntningar på allt vi dricker som kommer från Roccolo Grassi.

Vi har fyra flaskor kvar. Dessa gömmer vi undan i källaren och skriver på kartongen "Ska testas våren 2014".

Betyg 4Smaken är inte fullt utvecklad. Det känns att här finns potential, bara den får vila 1-2 år. Ja, den klara säkert 10 års lagring. Vi känner lite körsbärskärnor med en viss strävhet, lite söt frukt finns där också. Örter finns och i slutet lite kaffe och lakrits

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar