tisdag 13 november 2012

Casa dei Bepi från Viviani

Det finns viner man tycker om och så finns det viner man verkligen älskar. I fredagskväll var det dags att prova årgång 2006 från en av våra två absoluta favoritproducenter av amaroneviner.

2006 Amarone della Valpolicella "Casa dei Bepi".
Producent är Viviani. Vingården drivs av de mycket sympatiska syskonen Cincia och Claudio. Vingården är belägen högst upp i Negrar-dalen i byn Mazzano. Vi har besökt dom tre gånger och blivit lika imponerade varje gång.
Vad vi tyckte om 03:an kan du läsa här. Våra intryck av 04:an läser du här.
Vi smakade 06:an första gången i maj 2011. Den var då alldeles ny på flaska. Även om den andades elegans så kändes den långt ifrån som en "Casa dei Bepi". I somras drack vi en flaska på restaurangen Trattoria alla Ruota, inte så långt ifrån Vivianis vingård. Den var bra !!!
Det är nu dags att dra korken ur vår första egna flaska.
Druvmixen är 70% Covina Veronese och 30% Rondinella. Vinet har haft 36 månader på 225 liters ekfat och därefter 12 månader på flaska.
Det görs omkring 8 000 flaskor om året.


Färgen har en lite klarare röd ton. Inte alls transparent men det är en ljusare röd ton.
Doften är magisk. Stor, elegant och stark, men inte ett dugg parfymerad. Klockrena mörka körsbär med en svag russinton och härlig kakao. Det finns ett litet stick av alkohol, som signalerar att vinet inte är helt klart ännu. Något år till på rygg så kommer alkoholen helt ha gått upp i frukten.
Smaken är mäktig: mogna mörka körsbär, lite bjönbär och blåbär. Aningens örter, gott om mörk choklad, en del torkad frukt och russin, men långt ifrån "russin- eller portvinsamarone". Det finns en bra syra och också en del avrundade tanniner. Alkoholen känns lite eldig till en början, men försvinner efter att vinet fått stå i glaset en stund. Eftersmaken är en lång utdragen njutning. En oerhörd koncentration av smaker.
Det här är rent ut sagt görgott redan nu och med Vivianis typiska elegans, men det känns också att vinet kommer att växa de närmaste åren. Nästa flaska får bli nästa år någon gång. Varför inte till semifinalerna i Champions Legue?

Vi betalade 47 euro när vi privatimporterade detta.
Alkoholen gör att vi sätter ett minustecken bakom femman, men om ett eller två år, ja då jäklar. Och vi har kvar åtta flaskor. Lyckliga oss.

Betyg 5-
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar