måndag 19 november 2012

Krabba och champagne

Vi plockade fram ett par krabbor ur frysen på fredagsmorgonen. Krabba naturell stod på menyn på fredagskvällen.Ur källaren plockade vi fram en champagne som vi nyligen fick levererad från Franska Vinlistan.


Vilmart & Cie, Grand Cellier
Vilmart&Cie grundades 1890 i Rilly-la-Montagne. Vi befinner oss då några km söder om Reims.
Grand Cellier är gjort på 70% Chardonnay och 30% Pinot Noir och är en blandning av tre årgångar med en tredjedel av var. Lagring har skett på stora ekfat. Odlingarna ligger i Premier Cru-lägen och odlingsprinciperna följer de biodynamiska utan att vara certifierade.Färgen har en blekgul ton och massor av små fina bubblor snirklar sig uppåt från botten på glasen.
Doften är till en början försiktig och diskret. Det finns detta till trots en doft av nybakat bröd med lite mandlar i. En citruston som påminner om den du känner när du skalar en apelsin når vår nos. Vi känner också lite äpple, persika/aprikos och en viss mineralktik doft på slutet. Elegant och behagfullt.
I munnen får vi ett piggt och friskt vin. Törstsläckande och elegant på en och samma gång. Vi känner först av allt en äppel- och päronsmak, som ganska omgående får sällskap av citrustoner, en del persika/aprikos och nybakat bröd. Det dyker upp en del mineraler med snäckskalsaktiga influenser. Eftersmaken är lång och där blandas citrusen med en försiktig honungssmak. En helt underbar champagne.
Tyvärr så finns den inte tillgänglig på Systembolaget. Vår flaska är inköpt av Franska Vinlistan och där kostade en sexpack 1 794 kr. Detta känns som ett riktigt bra köp.

Betyg 4+

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar