fredag 23 november 2012

Langhe Nebbiolo 2009, La Spinetta

Under veckans Champion League matcher har vi haft sällskap av en norditalienare.

2009 Langhe Nebbiolo, La Spinetta.
Azienda Agricola La Spinetta grundades 1977 av Guiseppe och Lidia Rivetti. Firman gjorde sitt första vin 1978.
Langhe ligger sydost om Turin i Piemonte i nordvästra Italien. Druvorna till detta vin kommer från producentens vingård Starderi i byn Neive i Barbaresco.
Vinrankorna har en medelålder på 12-14 år.

Färgen är tegelröd, med en liten mörkare ton.
Doften är lite inställsam. Vi känner körsbär, lite kryddor, aningens viol och en del fat. Efterhand så tillkommer toner av nypon. Inte så komplicerat och avancerat utan mer rakt på och vi gillar vad vi får i nosen.
Smaken är förvånansvärd tillgänglig och utan krusiduller.
Vi känner den tydliga körsbärssmaken först av allt, men omgående kompletteras den av mörka plommon. Eftersmaken är medellång och där får vi lite örter, svart te och en rejäl dos av fat. Detta är inget som stör oss det minsta.
Syran är pigg och fräsch och tillsammans med tanninerna blir helheten en balanserad akt. Ja, tanninerna är rejäla men utan att vara överdådiga. De ger vinet en rak rygg och god karaktär.
Vinet fungerade bra under de två dagar vi drack det. Vi kan egentligen inte peka på några förändringar mellan tisdagen och onsdagen.
Vinet levde upp till precis vad vi önskade så här mitt-i-veckan. Enkelt, rakt och inte minst gott.
Kommer det att utvecklas då? Vi är inte så säkra på det och framför allt inte i vilken riktning vinet i så fall kommer att ta.
Enligt vår mening behövs inte detta heller. Det duger alldeles utmärkt så som det är. Den återstående flaska dricker vi inom ett år.


Priset är 189 kr på Systembolaget.

Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar