söndag 25 november 2012

Champagne från Legras & Haas


November med all sin gråa kraft ligger titt som tätt med ett dis- och dimmlock över vår halvö. Vi är nöjda med att det inte regnar på tvären. Lite vin och trevligt sällskap ger ljus och värme i den gråa november. Vi hade våra grannar, tillika släkt, L och L på en liten middag på lördagskvällen.

Vi började med ett glas champagne som också fick utgöra sällskapet till vår jordärtsskockssoppa med pilgrimsmusslor.
Ungefär samtidigt sitter Punkarn i Stockholm och intar samma dryck. Hans intryck hittar du här.

2002 Millésime, Legraas & Haas.Den här producenten håller till i Chouilly, en av Grand Cru byarna. Vill du veta mer om producenten så klickar du här. Vi köpte våra flaskor på SB för 325 kr på hösten 2009. Den är gjord på 100% Chardonnay


Vi känner en läcker doft av lite bröd, lite knäck och härligt mogna gula äpplen (Transparente blanche). Lägg därtill lite citrus och en ordentlig portion musselskal. Det här är inställsamt på ett ärligt sätt. Fast snarare behagfullt och kittlande av vår nyfikenhet av att gå från att sniffa till att dricka.
I munnen får vi en komplex smak. Vi känner igen den där syran vi får i gommen, då vi på sensommaren sätter tänderna i Transparent blanc-äpplen. Strax därpå en dusch av citron och mineraler, som följs av lite toner av bröd och gula plommon. Gott som attans är det här!
I den ganska långa eftersmaken samsas till en början citrusen och brödet. Alldeles i slutet kommer en svag liten bitterhet i form av blodgrape. Läckert, läckert......
I ett nafs har flaskan tagit slut, vilket egentligen är det bästa och säkraste betyget ett vin kan få. Helt drickfärdigt nu och bättre än så här kan det nog inte bli.

Jag bestämmer mig att vara stram i min betygbedömning idag och nöjer med en fyra. Egentligen borde det varit ett plustecken bakom fyran, men idag har den  f d magistern en sträng dag.

Betyg 4


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar