tisdag 20 november 2012

Bosquet des Papes

Förra helgen hade vi gjort en älggryta enligt alla konstens regler. Vi var nyfikna på lite Chateauneuf-du-Pape från 2007. Vi valde därför detta:

2007 Bosquet des Papes Chateauneuf-du-Pape Tradition
Bosquet des Papes ägs sedan 1860 av familjen Boiron. Idag drivs gården av familjens femte generation.

Vinet är gjort på druvorna 75% grenache, 11% mourvèdre, 11% syrah samt 3% vaccarèse, counoise och cinsault. Åldern på stockarna är i genomsnitt runt femtio år.
Två tredjedelar av druvorna avstjälkades. Efter ett par timmars inledande kallmaceration jäste musten på temperaturkontrollerade cementtankar i fyra till fem veckor.
Vinet har sedan legat på ekfat i ett till ett och ett halvt år.
Färgen är mörkröd med nyanser som drar iväg emot mörkblått.
Doften är stor och fylld av kryddor och örter av diverse slag, men här finns också en del frukt och bär i form av röda körsbär, hallon, björnbär och plommon. Vi känner också en lavendeldoft efter ett tag, som på slutet kompletteras med toner av lakrits och pinjeträ. Det är en underbar doft och med många av de inslag vi uppskattar hos Ch9dP.

Vår första klunk chockar oss nästan. Vi formligen överrumplas av en massiv smak av örter och saltlakrits. Visst ska örter och lakrits finnas med, men inte dominera på detta sättet. Till slut hittar vi lite finstämd frukt: hallon, björnbär och körsbär. De hade för vår del gärna fått ha ett högre tonläge. Tanninerna är allerstädes närvarande. Dom är tydliga och ger sig tillkänna på ett behagfullt sätt dvs mjuka utan att vara mesiga. Syran finns där. Inte alltför skarp utan ger bara vinet en snäll friskhet. Eftersmaken är riktigt lång, men örterna och den salta lakritsen dominerar lite väl mycket.

Jag låter kanske lite kritisk. Det kan möjligen bero på de höga förväntningarna. Jag vill ändå fastslå att visst är det här ett tusan så gott vin.

Betyg 4

2 kommentarer:

  1. @Nene. Visst kan vinet vara i en tunnel, som håller tillbaks frukten. En annan orsak kan vara flaskvariation kanske?

    SvaraRadera