tisdag 23 oktober 2012

Langhe Rosso, Roagna

Jag vet inte vilken dag i ordningen som det regnar. Nu (lördag) är det ett lite försiktigare regn, som tack och lov  upphör framemot kvällningen. Hustrun och jag hinner ut på en promenad på dryga timman innan det börjar skymma.

Vi väntar på en ny leverans av lamm och tar fram de sista kotletterna från vårt förra lamm. I ugnen har vi potatisklyftor i en välavvägd örtblandning. Kokta rödbetor med tryffelkräm får utgöra ett tillbehör.

Kvällens vin blir en italienare från Piemonte

2004 Langhe Rosso, Roagna.
Vi har så klart 100% Nebbiolo, från vinstockar som är i genomsnitt 30 år gamla, vuxna i syd/sydöstliga lägen från gårdar i Rocche di Castiglione Falletto och Cascina Pira och från gårdar i Pajé. Vinet har legat 3-4 år på medelstora ekfat från Frankrike och Slovenien och därefter på flaska.


Vi luktar och finner en doft som domineras av röda bär i form av rejält mogna hallon och körsbär, men det finns också lite mörkare toner av slånbär, höstlöv, kompost och lite örter. Det är väl just det här av blandningen mellan det ljusa och det mörka som vi kallar för komplext. Lite aromer (med betoningen på lite) av målarlåda anar vi oss också till.
I munnen får vi ett vin med en klar nebbiolofrukt. Syran känns fortfarande väldigt ung. Tanninerna är långt ifrån avrundade utan biter en del i gommen, men inte på ett opolerat sätt. Vinet har en frukt som känns slank och blandas upp med en radda behagfulla örter. Eftersmaken är lång och där tillstöter säväl lakrits som salvia. Minsann dröjer sig inte lite tjära kvar.

Vi konsumerar drygt halva flaskan på lördagen och resten går åt på söndagskvällen. Vinet får stå i sin till hälften urdruckna flaska med korken på. Vi tycker att vinet tappat lite av spänsten. Det är inte dåligt på något sätt, men det saknas lite av den pigghet vinet visade upp första kvällen.

Vinet finns i beställningssortimentet. Det kostar 199 kr och har bytt årgång till 2005.

Vinet tar sig precis upp till fyranivån på min betygsskala.

Betyg 4-
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar