söndag 14 oktober 2012

Villa Marina Rosso Conero 2009

En underbar höstvecka har vi haft på västkusten. Dagarna har varit solfyllda och vindstilla. Nätterna kalla med nattfrost. Det har behövts en lätt skrapning av bilrutorna innan avfärd på morgonen.
Nattfrosten har det goda med sig att nu återstår endast en omgång med gräsmattan.

I tisdags var det dags att ånyo träffa Ingvar på Billigt Vin. I våras hade vi vår första IRL-träff. Jag skrev om detta här. Konsekvenserna av det mötet är att Bressan fick en ny medlem i sin fanclub.
Tisdagens möte har Ingvar beskrivit väldigt väl på sin blogg Billigt Vin.

Hustrun och jag besökte Göteborgs Stadsteater på fredagen för att se genomdragningen av Rut och Ragnar med Gerd Hagnell och Sven Wollter. Vilka skådespelare!!! Har du möjlighet så gå och se den.
Vi hann hem för att fixa till lite mat och se på VM-kvalet Färöarna mot Sverige.
Det blev lammrester från frysen, färsk pasta och en sås på trattisar.
Vi drack till detta ett rött vin som kommit som varuprov. Detta skickades ut av Pretto PR. Importör är Tryffelsvinet.

2009 Villa Marina Rosso Conero (nr 2143).
Producent är Antichi Poderi del Conero. Firman ägs av Maria Berlingieri och hennes make Conte Piervittorio Leopardi Dittajuti. Egendoman omfattar 45 hektar vinodlingar.

Familjen Leopardi har en lång historia i regionen och redan år 390 nämns deras namn för första gången i den lokala historien. Sedan många år har familjen varit aktiva inom jordbruks- och vinnäringen men först 2004 startade paret Lidia Berlingieri och Piervittorio Leopardi sitt gemensamma vineri.
Odlingar ligger nära Numana, strax söder om Anchona och naturparken ”Monte Conero” vid den Adriatiska Rivieran.
Druvan är till 100% Montepulciano.
De hela druvklasarna skördades för hand. Druvorna avstjälkades och pressades. Därefter jäsning och skalmaceration på ståltankar i 18-20 dagar.10-12 månader på franska ekfat.

I glaset har vi ett vin med en mörkröd färg. Lite tät och med nyanser av blåsvarta toner.
Mot vår nos snirklar sig dofter av mörka körsbär, lite örter och en del inslag av faten de legat på. Ingen stor doft, men definitivt behaglig.
I munnen får vi ett vin med smaker av mörka körsbär, kryddor och örter. Syran ger vinet en viss stramhet, inte så skarp men ändå tydlig. Vi förnimmer en känsla av lingon. Eftersmaken är lite kort, men den finns. Vi hittar då lite choklad, kaffe, aningens lakrits och inslag av ekfat.
Tanninerna är närvarande, ganska avrundade och gör det här tillsammans med syran till ett bra pizza/pasta vin.

Det här är ett enkelt vin utan så mycket krusiduller. Jag vill personligen ha både mer elegans och komplexitet i de viner jag dricker nu för tiden, men jag får då ofta lägga till en femtilapp (eller mer) för att hitta sådana viner.
Jag skulle utan tvekan rekommendera mina barn (24 och 27 år) och deras vänner att testa det här till pastan.

Mitt betyg kanske är lite i överkant.

Betyg 3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar