tisdag 25 februari 2014

Bourgogne en söndagskväll

Det är inte så ofta det dricks Bourgogne i Vintankarhemmet. Vi har inte hittat vår nisch där. Antingen har de varit för dyra eller alltför stereotypa. Vi hör lovorden på annat håll och följer bloggen Rara Droppar med spänning, men vi har inte riktigt hittat rätt. Det var därför med rätt lågt ställda förväntningar vi korkade upp söndagskvällens flaska.

2006 Pommard Clos de Verger 1er Cru
Producent är Domaine Fernand & Laurent Pillot. Importör är Bristly Wine och på deras hemsida kan den vetgirige hitta en del info om producenten.
Just det här vinet kommer ifrån ett vingårdsläge (Clos de Verger) i utkanten av byn Pommard i Cote de Beaune i Bourgogne.
Vinet är så klart Pinot Noir till 100%.
Har jag förstått saken rätt så verkade 2006 ha haft bra väderförutsättningar ända fram till aug/sept då området fick betydligt svalare och regnigare än önskat.


Druvorna skördades för hand och kördes till vineriet i Chassagne-Montrachet. Vinet har sedan fått mogna i 15 månader franska Barriques, varav 40 är nya.
Det görs runt 15 000 flaskaor av det här vinet

En fin transparent rubinröd färg strålar mot oss från glasen.

Vi nås av en små trevlig doft, där de röda bären dominerar med hallon och jordgubbar som främsta fanbärare. Här finns också ett litet jordigt drag med inslag av mer animaliska aromer. Lägg därtill försiktiga toner av nymalda örter och ett litet kraftigare drag med pepparkvarnen. Ingen stor och svulstig doft. Lite mer avmätt och ändå väldigt tydlig. Vi gillar den här framtoningen.


I munnen får vi ett tämligen lätt, slankt och lättdrucket vin, men också ett vin med karaktär, viss elegans, stor charm och komplexitet. Motsägelsefullt? Inte alls!!
Den röda frukten i form av hallon och jordgubbar känner vi igen från doften. I smaken tillkommer röda vinbär, som ger vinet en trevlig syra och friskhet. Här finns en hel del örter och kryddor. Framförallt i den medellånga eftersmaken träder en fin pepprighet fram. I mittenpartiet känns ett floralt inslag, en skön blandning av rosor och viol. I eftersmaken kommer det också fram en del toner av fat. Vi känner aningens vanilj, lite mer kaffe och kakao. En liten, lite ton av sötlakrits dyker upp på sluttampen.
Tanniner frågar kanske någon. Jodå, visst finns dom, men dom är så tillmötesgående och mjuka nu tanniner en gång kan bli.
Alla dessa smaker känns på något sätt naturliga, vilket förmodligen har att göra med att de är så väl avvägda mot varandra m a o ett vin i en total harmonisk balans.

Det här är som ni märker ett fantastiskt gott vin. Aldrig mer ett ont ord om Bourgogne. Vinet är köpt under 2009 för ca 250 kr. Jag kan idag konstatera att det var ett riktigt bra köp, ja rent av ett fynd. Jag kan också konstatera att ibland får man betalt för att ha tålamod att vänta.
På "Bolaget" finns idag årgång 2009 tillgänglig i beställningssortimentet för 301 kr, enligt SB:s hemsida.
Självklart fyller vi på efter den här upplevelsen.

Betyg 4+

2 kommentarer:

 1. Kul!
  Har några 2007:or liggande tror jag. Kanske dags att prova.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2006:orna har nog inte så mycket mer utveckling i sig. Å andra sidan räcker det långt med den nivån de befinner sig idag och där håller de sig nog ett par år.
   Hade jag haft några 2007:or så skulle jag testat av en under det närmaste halvåret.
   Allt detta sagt med en liten erfarenhet av Bourgogner.

   Jag läser din blogg, så jag lär väl få veta hur du gör!

   Radera