onsdag 5 februari 2014

Veckans amarone: Trabucchi 2006


2006 Amarone, Trabucchi d´Illasi
Trabucchi d´Illasi ligger i de östra delarna av Valpolicella, som namnet avslöjar i den lilla byn Illasi. Dom är en av får odlare som är certifierade som organiska odlare. Dom producerar runt 100 000 flaskor vin varav 20 000 flaskor amarone på de 22 ha dom äger.
Druvblandningen består av Corvina, Corvinone, Rondinella och Osoleta.
Vi har tidigare druckit av 06:an, som vi skrivit  bl a här och här. Dags för vår tredje flaska.

Färgen är mycket mörk, ja nästan svart.

Doften är stor och den är det omedelbart. Den domineras av söta  mörka körsbär och torkad frukt, men visst här finns också aningens örter och en lätt blommighet (rosor).

Smaken är kraftfull och med en stor fruktkoncentration. Till en början så är det de mörka körsbären och den torkade frukten, som spelar huvudrollen. Efterhand tillkommer lite andra mörka bär, aningens örter, plommon och kakao. Här finns en del syra som gör att vinet har en hygglig friskhet. Tanninerna, dom finns där, men är inte särskilt framträdande. Sammetslena är ordet sa Bull. Utan den friska syran och de sammetslena tanninerna hade detta blivit syltig, men nu håller det sig på rätt sida.
Eftersmaken är riktigt lång och där blandas frukten upp med mera mörk choklad, lite vanilj och en hygglig portion sötlakrits. Det finns också en framträdande fruktsötma.
Vi dricker vinet under tre dagar. Dag tre har vinet delvis förändrat karaktär. Fortfarande mycket frukt men nu lite mer återhållsam. Vinet har nu fått lite mer stramhet. I eftersmaken blir lakritsen och örterna tydligare. Kanske att det nu är mer tilltalande?

Det här är inte helt lätt att kombinera med mat, men ett underbart komplentationsvin. Vi lät en treårig parmesan göra sällskap under en av kvällarna och de var så klar en bra matchning.

Betyg 4+

Vinet är privatimporterat och gick på runt 45 euro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar