lördag 1 februari 2014

Veckans Amarone. I Castei.

Den här veckan fick det bli en amarone som tillhör de bättre i prissegmentet under 300 kr.
Vi har tidigare druckit en del av årgång 2004, som vi skrivit om här och två år senare här. Vi hoppade över årgång 2005, men köpte ett par 2006:or. Dags att dra korken ur den första.

2006  Amarone I Castei.
Castellani Michele & Figli är ett familjeföretag som grundades i Marano di Valpolicella 1945 av Michele Castellani. Idag leder sonen Sergio verksamheten tillsammans med sin fru och deras tre barn. Man äger 40 ha vinmark i Valpolicella Classico. Produktionen är ca 350 000 flaskor varje år och 90% går på export.

Druvsammansättningen är 70% Corvina Veronese, 25% Rondinella samt 5 % Molinara. Druvorna har legat på tork emellan tre och fyra månader.
Macerationen håller på i över 40 dagar (med 2 veckors överpumpning). Efter vinet blivit klarnat (maj/juni) läggs det på nya ekfat. 20% är små fat (225 barriq), 80% större fat 4000 liters. Där ligger vinet i några år och därefter läggs det på flaska i minst 8 månader.

Färgen har en granatäppelröd nyans.
Det är en försiktig doft av mörka körsbär, lite mörka skogsbär och aningens torkad frukt vi möter. Lägg därtill lite örter, läder och mörk choklad så har vi en ganska typisk amaronedoft.
Smaken är stor och komplex. Först känner vi söta, mörka körsbär parad med blåa plommon. Efterhand tillkommer lite mer skogsbär och torkad frukt, därefter lite örter och mörk choklad. Här finns också en hyggligt bra syra, som gör att vinet känns friskt. Tanniner då? Jo, en del tanniner finns det och de är av det snällare slaget. Dom är mjuka och alla kanter är avrundade, men ger viner ändå en viss karaktär.
Eftersmaken är lång och här träder den torkade frukten fram på ett mer påtagligt sätt. Fikon och russin ger vinet en härlig amaronesötma. Detta parad mer en liten bitter från riktigt mörk choklad gör I Castei till en riktigt bra amarone.

Betyg 4

Vi köpte vår flaska på SB för 252 kr. Samma pris idag, men nu är det årgång 2008 som gäller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar