söndag 9 februari 2014

Langhe Rosso 2004 från RoagnaVi skrev igår om en Nebbiolo från Roero. Vi fortsätter på nebbiolospåret men den här gången ett vin med beteckningen Langhe Rosso. Vi skrev i oktober 2012 så här om 2004:an och om årgång 2006 tyckte vi så här om i augusti 2013.
Producenten Roagna har vi höga tankar om. Vi har hyllat ett flertal viner från Roagna, så det känns pålitligt att på fredagskvällen dra korken ur vår sista Langhe Rosso från året 2004.

Vi har så klart 100% Nebbiolo, från vinstockar som är i genomsnitt 30 år gamla, vuxna i syd/sydöstliga lägen från gårdar i Rocche di Castiglione Falletto och Cascina Pira och från gårdar i Pajé. Vinet har legat 3-4 år på medelstora ekfat från Frankrike och Slovenien och därefter på flaska.

Ett vin som trots sina tio år fortfarande upplevs som relativt ungt.
Det är väl den begynnande uppmjukningen av tanninerna som visar att vinet trots allt har några år på nacken. Kanske också att färgen har en liten brunare tegelröd nyans, dock är färgen transparent.

Det ska sägas med en gång att det här är gott. Slankt, fortfarande en viss stramhet och med en behagfull röd frukt.

I doften hittar vi gott om hallon och lite ljusare körsbär, men en lite mörkare ton skapas av en ansenlig hög höstlöv med begynnande förmultning. I bakgrunden cirkulerar lite torkade rosenblad.
I munnen är det även de röda bären (hallon, jordgubbar, körsbär) som dominerar, med en för sin ålder ungdomlig syra. Tanninerna har blivit betydligt mer avrundade sedan vi senast drack det här vinet, men visst biter de på ett snällt och behagfullt sätt fortfarande. Eftersmaken är hyggligt lång. Här tillkommer aningens örter(salvia i första hand), en hel del lakrits och något som får oss att tänka på tjära. Det är ändå den röda frukten som sitter i förarsätet.

Betyg 4

Vi betalade 199 kr på SB, då vi köpte det för ett par år sedan.
Våra 2004:or är härmed slut. Vi har någon 2006:a kvar i källaren, så det har blivit dags att fylla på. Vi vill gärna ha Roagnas Langhe Rosso i källaren.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar