lördag 8 februari 2014

Nebbiolo från Roero

Dags för lite nebbiolo från en vinregion jag inte druckit så mycket ifrån.I april förra året fick jag ett mail från Bristly Wine att dom nu hade ett vin, en nebbiolo, med beteckningen Roero DOCG. Klart man vill testa ett sådant. Flaskan har emellertid blivit liggandes, men härom dagen var det korkdragning.

2010 La Val dei Preti
Producent är Matteo Correggia. På sin hemsida delger Bristly Wine oss följande lilla berättelse:
Tack vare en astronom, som var vän till familjen, fick Matteo Correggia redan 1984 en asteroid uppkallad efter sig, och när samme amerikanske astronom upptäckte en ny asteroid år 2000, som snurrade runt på nästan samma bana som ”Matteo Correggia”, så fick den heta Roero. 
Det är klart att en viss aktning erhåller man då i Roero.
La Val dei Preti är en sydvänd vingård på 280 höjd utanför byn Canale i Roero. Vi befinner oss i Piemonte några mil norr om Alba i ett område som gränsar till Barolo och Barbaresco.  Det här vinet hade tidigare beteckningen "Nebbiolo d´Alba DOC", men sedan 2010 är det "Roero DOCG" som gäller. Druvan är Nebbiolo till 100%. Någonstans har jag läst att vinstockarna är gamla. Typ 60+.
Skalen macererar med musten i 8 dagar.
Från och med årgång 2010 övergick man till att lagra vinet på botti i stället för barriquer d v s nu är det endast stora ekfat som gäller. Det görs ca 12 000 flaskor om året

Oj, det här var ett trevligt och gott vin. Ungt, väldigt ungt, men ändå fullt tillgänglig idag. Slankt, småstramt och med en viss elegans.
Färgen är nätt och jämnt transparent med sin rubinröda ton och lite viloletta stråk ut mot glaskanten.
Doften är lite diskret i början, men vinet behöver inte så lång tid i glasen förrän vi möts av en härlig körbärsdoft parad med mogna skogshallon. Här finns också en tilltalande doft av rosor och aningens viol. Efter ännu längre tid i glasen smyger sig lite toner av fat fram. Dom senare har på ett behagfullt sätt underordnat sig frukten.
I munnen spelar de friska körsbären ut sin fulla kraft. En härlig ungdomlighet med en frisk  och behagfull syra.  Vi noterar också lite hallonfrukt i bakgrunden tillsammans med en del violer. Tanninerna biter, inte helt avrundade, men inte heller aggressiva.
Här finns både djup och längd. I eftersmaken dyker det upp lite örter, salmiak och kryddor.
Vi faller för den här nebbiolon. Det känns ganska självklart att knappa in en beställning på SB:s hemsida för att fylla på. Det här vinet kommer säkert att hålla sin höga klass i ytterligare fyra, fem år.
Betyg 4

Vi betalde 219 kr på Systembolaget då vi handlade vår flaska. Alkoholskattehöjningen 1 januari gör att priset nu är 221 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar