onsdag 12 februari 2014

Champagne+hummer och Amarone+parmesan=Bröllopsdag

I lördags var det  29 år sedan Herr och Fru Vintankar blev äkta makar. Naturligtvis hade jag köpt ett knippe röda rosor att uppvakta hustrun med. På eftermiddagen såg vi Standup-komikerna Betnér och Soran med föreställningen "En skam för Sverige" på Kungsbacka teater. En mycket ung publik, där vi nog tillhörde de äldre  fem procenten. Soran imponerar, men personligen har jag lite svårt för Betnérs språkbruk. Jag tillhör nog inte hans målgrupp.

På kvällen var det hummer och champagne. En tradition sedan tjugo år tillbaks i tiden.

2004 Diebolt-Vallois.
Det här är deras Vintage Blan de Blanc, vilket betyder att druvorna kommer från ett enda år. Den görs endast de år då druvorna håller tillräcklig kvalitet. Druvan är 100% chardonnay från
Cuis (60%), Chouilly och Epernay samt från lite yngre vinstockar i Cramant. Dosagen ligger på 6-8 g/l.

Just 2004 är enligt Juhlin inte den bästa årgången precis. Han ger den 89 p, men vad bryr jag mig om om det, när den smakar som den gör den här kvällen.
Det är första gången vi dricker en Diebolt-Vallois, men den imponerar på oss.
Bubblor strävar i en konstant följd från botten av våra glas upp mot ytan.
Färgen är vackert guldgulDoften har en stark prägel av gula äpplen, aningens kalksten, mineraler, citrus, lite blommor och med en fin brödaktig ton som avslut. Riktigt trevligt!
Det är dock i smaken som vi tänder på alla cylindrar. Torrt och friskt, men inte knastertorrt. Det vilar en brödighet, brioche eller mariekex över smaken på ett förföriskt gräddvisst sätt. Friskheten kommer från en syra som ger oss en känsla av lite omogna äpplen av sorten Transparent blanche, men också med ett tillskott av lite mognare Cox Pomona. Citrusen drar åt blodgrapehållet, framförallt i eftersmaken, där vi får en pigg liten, liten bitterhet.
I mitten finns det också en del smultron och mineraler.
Komplext och elegant. Väldigt, väldigt gott just nu. Om man ändå hade köpt på sig lite fler.
Köpt på SB för 449 kr någon gång under 2010.
Betyg 5-

2006 Amarone Classico, Vaio Armaron
En klassisk amarone från Serego Alighieri. Vi är verkliga fans av Vaio.
Vaio Armaron är en vingård i Gargagnago, San Ambrogio di Valpolicella. Samma by där familjen Serego Alighieri bott sedan 1353, då Dantes son Pietro köpte gården för 475 Livres. Numer ingår den här vingården i Masis konglomerat
Vi har tidigare druckit och skrivit om årgångarna 20032004 och 2005. Det har nu blivit dags att dra korken ur den första 2006:an.
Druvsammansättningen är 65% Corvina, 20% Rondinella och 15% Molinara. 
Vinet har legat runt tre år på stora fat av slavonsk ek och avslutningsvis fyra månader på fat av körsbärsträ. Vi dricker vinet under två dagar. På lördagen häller vi över ungefär halva flaskan på karaff. Vinet får stå i karaffen runt två timmar innan vi häller upp det i våra  glas av sorten Orrefors Difference Primeur.

Vi möts omgående av en stor doft, som domineras av mörka körsbär tillsammans med torkad frukt. Vi får också lite örter och kakao.
I munnen spelar den här amaronen ut hela sitt register. Här finns en oerhörd koncentration av frukt- och bärsmaker. Amaronevinernas typiska söta, mörka körsbär spelar så klart huvudrollen, men även lite mörkare bär, då främst björnbär. Det hela förstärks sedan av en torkad fruktkompott med russin, dadlar, fikon och så lite katrinplommon. Örterna spetsar till komplexiteten, då främst salviatonen. Det finns också en vital syra, som skänker vinet en stor friskhet. Tanniner finns det en del av, som gör att vinet inte alls känns mesigt. De är tämligen polerade.
På typiskt amaronevis är eftersmaken gigantisk lång och där tillkommen en liten sötlakrits rem, en hel del mörk choklad, som ger en liten, liten bitterhet. Russinen blir också lite mer tydliga och lämnar en aningens sötma i eftersmaken.
Riktigt gott idag, men vi tror det kommer fortsätta att utvecklas. Vi har också uppfattningen att Vaio anno 2006 kommer att hålla hög klass de närmaste tio åren.

Betyg 4++ 

Vinet kostar idag 392 kr på SB och det verkar finns kvar en hel del flaskor i vårt avlånga land. Har jag fattat saken rätt, så ska snart årgång 2007 komma ut i Systembolagets butiker. Generellt är både årgång 2006 och 2007 två riktigt bra årgångar, om inte de två bästa under 2000-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar