söndag 16 februari 2014

Syrah från Toscana

Härom kvällen provade vi ett vin på druvan Syrah från en producent som är ny för oss.
Producenten Stefano Amerighi håller till i Cortona i den sydöstra delen av Toscana, inte så långt från Umbrien. Egendomen  Poggiobello di Farneta är totalt på 14 ha varav 8,5 ha utgör vinodlingar. 2002 planterades här, efter noggranna geologiska undersökningar, Syrah. Odlingen sker enligt biodynamiska principer.

2010 Syrah Stefano Amerighi
Vinet har fått klarna på naturligt sätt genom att under 14 månader fått ligga på en kombination av cement- och ekfat.
Årsproduktionen av det här vinet ligger runt 9 000 flaskor.
Vinet är gjort på Syrah till 100%.


Färgen är mörk med blåröda nyanser.

Det doftar av mörka bär, främst körsbär och björnbär men även en svag doft av svarta vinbär noterar vi. Här finns också lite nymald vit peppar, svarta oliver och aningens rökta charkuterier. En trevlig, lite spännande och små triggande doft.

I munnen känns vinet fylligt, solvarmt och förvånansvärt mjukt och runt. De mörka bären återkommer i sällskap med betydligt mer örter/kryddor än vad vi noterade i doften. Tanniner finns det gått om, men vi upplever dom polerade och väluppfostrade, men visst tusan biter dom. Här finns det syra som skänker friskhet, men aldrig i närheten av att kännas vasst.
Eftersmaken är medellång och i den känner vi lite blåa plommon, en viss jordighet parad med karl-johan-svamp, rökta, kryddiga korvar och en härlig lakrits pastill på slutet.
Det är ändå den mörka frukten som går som en ryggrad genom smakupplevelsen från den första klunken till den sista slatten.

Vi köpte vår flaska hos Cibi e Vini vid vårt senaste Köpenhamnsbesök. Vi betalade 195 DKK.
I Systembolagets Beställningssortiment har vinet funnits, men rapporteras vara tillfälligt slut. Importör är Nebbia HB. PÅ SB fick man betala 247 svenska kronor.

Betyg 4-


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar