fredag 27 november 2015

2008 Grand Cuvée Brut, Hatt et Söner

Hustruns syster var på besök den gångna helgen. Vi åt jordärtskockssoppa med kammusslor till förrätt. Huvudrätten blev torskrygg, kokt potatis, skirat smör och pepparrot. Vi valde att dricka champagne till detta.
En champagne gjord på enbart Chardonnaydruvor, som kommer från 20 olika vingårdar med Grand Cru- eller Premier Cru-lägen. Producentens huvudsakliga verksamhet ligger i byn Bergères-les-Vertus.
Detta är en champagne från det hyllade året 2008. Minns jag rätt så har deras Grand Cuvée varit årgångslös, men så verkar fallet inte vara längre.

Vi möts av en försiktig doft, ja nästan diskret. Den andas friskhet och ungdomlighet. Vi känner lite äpplen (gula), aningens citrus, lite sommarblommor samt en lätt brödig ton i bakgrunden.

I munnen tar den för sig lite mer. Den är fortfarande frisk och torr. Trots sin ungdom känns den väldigt lättillgänglig.
Det första vi noterar är de gula äpplena, citrusen och en del mineraler. Efter hand dyker det även upp en del tropisk frukt. I avslutet lite grapefrukt som ger ett härligt lite törstsläckande bett. Mer mineraler med aningens sälta och kalk.Slutligen melon och persika. Genomgående en bra och trevlig syra. Inget för långlagring, men visst kan något år i källaren få den att ta något litet kliv mot högre höjder.
Betyg 4

Vi gillar verkligen den här champagnen. Visst finns det mer eleganta och komplexa saker, men då oftast några hundralappar dyrare.


Priset i "Bolagets" beställningssortiment är 379 kr. Nu är det årgång 2009 som gäller

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar