torsdag 19 november 2015

Statens Museum för Kunst, Cibi e Vini och så Kanalen

Inspirerade av gårdagskvällens ost med tillhörande vin.
Väldigt nära vårt hotell låg dessa båda affärer. På Ostehjörnet köpte vi en Röd Löber och i vinaffärren blev det en flaska Juravin från Domaine Rolet.
Härnäst på programmet var det dags för lite kulturella aktiviteter.
Statens Museum för Kunst visade upp målningar av Eckersberg. Säkerligen väldigt skicklig, men målningarna (i alla fall dom flesta) var som vykort och lämnade ett mycket litet utrymme för den egna fantasin.

Kvällen startade med att vi strax före stängningsdags smet in på vår favorit bland de köpenhamnska vinbutikerna Cibi e Vini. En liten provsmakning. Erbalunas Barolo Vigna Rocche 2011 var något så in i bänken god. I ett underbart skick just nu. Köp!!!
Flores Nebbiolo hade tanniner av de mer närgångna slaget. Lite för mycket för oss.
Det vita Toscanavinet på druvorna Pinot Blanc och Chenin Blanc fick också följa med oss hem, liksom ett par olivoljor, Cascina Tavijn´s viner samt de sista 2 fl av Auroras Barracadiero.
Allt gjordes klart för att hämtas upp på  lördagen, vår hemresedag.

Fredagskvällen avslutades med ett besök på Kanalen, en restaurang av det bättre slaget belägen i Christianshavn, ett stenkast från Cibi e Vini.
Det visade sig bli en mat- och vinupplevelse av stora mått.
Vi avnjöt ett glas champagne medan vi studerade menyn. Torr och frisk smak med en trevlig syra. Kanske inte alltför komplex men ändå en del trevliga smaker äpplen, grapefrukt, kalkiga mineraler och en hyfsad eftersmak. I doften hittade vi lite blommor, snäckskal, lime och vinteräpplen.
Betyg 4Vi valde Chef´s Choice dvs en trerätters middag för 400 DKK, vilket visade sig vara ett mycket gott och prisvärt alternativ.
Vår förrätt var en välsmakande rätt med torsk som huvudingrediens med bränd lök, beurre blanc mm
Huvudrätten var på grisbröst, pumpa, läcker sås, småsvamp
Dessert yougurtsorbet, brownie, bär

Vi drack en superung Chablis från 2014 från Domaine Christian Moreau. 100 % Chardonnay, så klart. Druvorna kommer från den västra stranden av Sereinfloden och från vinstockar som är runt 50 år gamla. Vinet har fått vila upp sig runt sex månader på ståltankar.
Torr, krispig och massor av mineraler. En fin citruston tillsammans med en bra syra som matchar vår mat perfekt.
Betyg 4-
Vår sommelier föreslog en Barbaresco från 1971 till ett försvarbart pris.
Ett erbjudande vi inte kunde motstå.
44 år mellan vår ungdomliga Chablis och vår mogna Barbaresco.

I början av 1900-talet började Alfred Prunotto sin vinmakarbana. 1989 började ett samarbete med den stora vinfirman Antinori, vilket så småningom ledde fram till att Antinori tog över och äger Prunotto idag.

Prunottos ägor omfattar idag runt 50 ha och är spridda på små gårdar runt om i Langhe och Monferrato. En uppsjö av olika viner på olika druvor ingår i deras portfölj. Den som vill fördjupa sig hittar mycket info på deras hemsida.

Vår Barbaresco från 1971 är från den tiden då dom fortfarande var en självständig vinproducent.

Färgen har tonen av övermoget granatäpple med lite bruna stråk här och var. Inte helt transparent, men inte långt ifrån.
Doften har trots sin ålder en hyfsad friskhet. Den är tydlig utan att vara påträngande. Röda bär (mer torkade än färska), lite rosor, mineraler och lite kryddor. Allt förpackat på ett elegant sätt. Vid mycket god vigör och våra förväntningar stegras.

I munnen är det ett vin med tydlig mognad och utvecklade smaker. På intet sätt övermoget utan här finns en behaglig friskhet.
Naturligtvis har tanninerna blivit alldeles mjuka och lena, men dom finns där och ger vinet en härlig karaktär.
Det öppnar upp med en frukt (körsbär, hallon) som är frisk, mjuk, rund och nästan lite yppig. Är detta möjligt för ett 44-årigt vin? Det verkar inte bättre.
Lägg till lite blommor, försiktiga kryddor, järnhaltiga mineraler, torkade körsbär och några enstaka mogna björnbär. Det avlutas med choklad, rosor och torkad frukt. Elegans och balans.
Betyg 5-
Det här var en stor vinupplevelse.

Kanalen är en restaurang vi verkligen kan rekommendera. Riktigt god och bra mat. En gedigen vinlista. Vi hade en fantastiskt trevlig sommelier. Servicen var överhuvudtaget av hög klass.
Den är med andra ord väl värt ett besök.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar