måndag 16 november 2015

Louisiana, Terroiristen och Manfreds

Vintankar har gjort en utflykt till Dronningens By. Vi gav oss iväg på torsdagens förmiddag. Vi körde vägen över Helsingborg-Helsingör och gjorde som vanligt ett stopp på Louisiana.
En spännande retrospektiv utställning av den japanska konstnären Yayoi Kusama

Kvällens första stopp gjordes på den fantastiska vinbaren Terroiristen. Den här veckan hade dom ett kroatiskt tema.
Det är inte ofta Vintankar fördjupar sig i viner från Kroatien, men vi drack en flaska för någon vecka sedan. Vi vart väl inte djupt imponerade precis, men intressant och spännande var det. Du kan läsa om det här.

Nu bjöds möjligheten att testa två andra viner från den här producenten, vilket var något vi inte kunde motstå. Och det visade sig att det var ett helt riktigt beslut.
Antica 2008 är ett "orange" vin. Det är till 100% druvan Malvazija (Malvasia) som använts. Vinet har spontanjäst. Musten har fått ligga med skalkontakt i ca 100 dagar. Det har fått mogna i tre år på ekfat. Vinet är ofiltrerat, vilket ger det en viss grumlighet.

Det här är gott. Klasser bättre än deras standard Malvazija. Ok det är också dyrare "Bolaget" vill ha 315 kr.
I doften hittar vi lite bokna äpplen, saffran och torkad frukt.
I smaken återkommer äpplen med en liten oxiderad touch, mogna gula päron, örter, kryddor, tropisk frukt, torkade aprikoser och lite mandlar. Ingen stor syra men ändå tillräckligt för att det ska finnas en lätt friskhet i vinet. Helt plötsligt förstår vi fascinationen över dessa oranga viner.
Betyg 4
Nu till ett vin gjort på druvan Teran till 100%. Mitt första vin på den här druvan och det här var riktigt, riktigt gott.
Färgen är väldigt mörk nästan blåsvart.
Här finns en ljuvlig mörk frukt läs körsbär, blåbär, björnbär och svarta vinbär. Lite lättsamma kryddor. Några blommor (viol, rosor). En mycket välstämd och bestämd syra. Tanniner som visar upp sig med bestämdhet och samtidigt filats av i hörnen till att vara faktiskt hyfsat mjuka och tillmötesgående.
Betyg 4
Tyvärr finns inte detta på Systembolaget.
Båda dom här två vinerna förstärker intresset för kroatiska viner.
Medan vi sitter där och njuter av vinet dyker Daniel,som arbetar hos den svenske importören, upp. Det utvecklar sig till en riktigt trevligt samtal. Den som vill prova lite olika  kroatiska viner, så finns det två blandlådor att köpa på SB Vinlåda Istrien och Vinlåda Kroatien 2.0


Klockan 20 släntrar vi in på Manfreds. Det är vårt första besök, men vi har läst bland diverse bloggare att det här ska vara något alldeles extra. Vi är fulla av förhoppningar och dessa kommer verkligen inte på skam. Vi tar fasta på följande erbjudande:
Sjæfen & sommelieren bestemmer 7 små retter til deling* Meget grønt, lidt kød & måske fisk. Vi serverer det som små ‘family-style’ retter, der deles på tværs af bordet. Lyst til at prøve Manfreds tatar? Vi anbefaler str. M - kr. 95 som tilvalg. 250 kr. pr. pers. *Skal bestilles til hele bordet. Dessert ikke inkl. 3 glas valgt af os - for jer! Vi prøver at give et indblik i vores vinverden. Alle vores vine er lavet uden tilsætningsstoffer, sukker & gær - så de skiller sig måske ud fra det de fleste er vant til! Spørg endelig hvis du vil vide mere. 250 kr. pr. pers.

Tartaren var alldeles underbar.

I övrigt mycket spännande rätter som exempelvis
Pocheret æg med majs & sprødt brød
Brændte løg med grønne jordbær & Havgus ost Bagt græskar med ristede kerner & bergamotte beurre blanc
Oxtunga, gulbetorVåran mycket unga och trevliga sommelier presenterade tre viner som var goda, lite udda och mycket spännande.
Vi startade med ett vin från Ligurien på druvan Vermentino. Rebosso 2013. Endast ståltank och cementtank har varit inblandat. Producent är Tenuta Selvadolce. En odlare som tillämpar biodynamiska odlingsmetoder. Ett lättsamt vin med en stringent och tydlig, men  inte alltför ambitiös, syra.  Gula frukter, lite mineralsälta och en försiktig blommighet i bakgrunden. Enkelt och okomplicerat.
Betyg 3

Vin nr två var ett ekologiskt vin från Grekland på den lokala druvan Roditis. Producent är Tetramythos, vars vingårdar ligger på berget Aroanias sluttningar, inte så långt från Patras. Vi dricker årgång 2012. Spontanjäsning, skalkontakt i 32 dagar, ett år på ekfat.
Även detta ett okomplicerat och rättframt vin. Inte så mycket krusiduller utan hjälper till att höja måltiden. Gröna äpplen, citrus, mineraler och aningens blommor. En balanserad syra.
Betyg 3

Kvällens röda vin kommer från La Mancha, Spanien.
Även detta ett s k naturvin. Druvor som ingår är Syrah, Petit Verdot och Graciano. En hel del blommor i doften, men också katrinplommon och mörk frukt. Bra syra. Finlemmade tanniner. Lite järniga mineraler i eftersmaken. Gott!
Betyg 3+

Ett sug efter ost infann sig. Vi lät vår servitris välja sin favorit. Det blev en dansk ost. En rödkittost med namnet Röd Löber. Perfekt mogen och krämig. Fantastisk smak.


Vi drack ett glas Chérubin från L´Octavin till den delikata osten. Producenten håller till i Jura runt byn Arbois, där dom förfogar över ca 4,5 ha vinmarker. Dom tillämpa biodynamiska odlingsprinciper.
Druvan till det här vinet är Savagnin. Det har fått ligga sju år på tunnor under sitt "jästflor" innan det tappats upp på butelj.
Vi möts av en stor och tydlig doft som för våra tankar till Fino Sherry. Lite lätt oxiderade äpplen, en del nötter och någon krydda kan vi också känna.
I gommen känns det förvånansvärt friskt och de lätt bokna äpplena  återkommer nu tillsammans med citrus, nötter och kryddor.
En perfektmatchning till den smakrika osten.

Betyg 4

Belåtna och mätta promenerade vi hemåt i novembernatten. 45 minuter tog det oss att gå från Nörrebro till vårt hotell på Bredgade. En välbehövlig promenad.


2 kommentarer:

 1. men var det inte lite trist att komma till en uppskriven restaurang och serveras viner i 3-3+ klass?

  Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väljer man ett vinpaket på 3 viner för 250 DKK, så har man väl egentligen sig själv att skylla, då kan inte förväntningarna var så jättestora. Dom var nya erfarenheter. Det grekiska på en druva jag aldrig hört talas om och på så sätt berikande
   Vinet från Jura på druvan Savignin, som vi drack till osten, var ju ett höjdarvin

   Radera