måndag 9 november 2015

Domaine Grand Veneur, Alaine Jaume & Fils

Häromdagen skulle jag varit i Stockholm och träffat Christophe Jaume hos importören Hermansson & Co, men dessvärre hände det lite saker med jobbet som gjorde att Stockholmsresan fick inställas.

Jag har under de senaste veckorna provat tre viner från Alain Jaume & Fils, så det får bli en bloggpost om dessa.

Först några ord om producenten. Familjen Jaume har varit vinodlare i Chateauneuf-du-Pape sedan 1826. Familjens egendom heter Domaine Grand Veneur och är belägen strax söder om Orange. Idag drivs verksamheten av Alain Jaume och sönerna Christophe och Sébastien. Grand Veneurs vinodlingar omfattar 78 ha fördelat på områdena Ch9dP, Lirac, Cotes du Rhone och Cotes du Rhone Village. Biologiska odlingsprinciper tillämpas och dom är certifierade genom Eccocert.

2012 Domaine Clos Sixte
Lirac ligger någon mil rakt väster ut från Chateauneuf-du-Pape. Den här vinården är på 28 ha.
Vinet har en druvblandningen bestående av 50% Grenache, 35% Syrah och 15% Mourvèdre. Druvorna avstjälkas och får jäsa i ståltankar. Syrah och Mourvèdre musten lagras i dryga året på gamla franska ekfat, medans musten från grenachedruvorna lagras på cementtankar.

Färgen påminner oss om lite övermogna granatäpplen.
En trevlig doft av röda bär möter oss tämligen omgående, men efter en stund ansluter också en mörkare frukt. I bakgrunden en del lakrits och mineraler.
Smaken  bjuder på solvarma mörka bär med ett litet rött inslag. Här finns en trevlig och alert syra samtidigt som vi noterar en del tanniner som hunnit bli hyfsat avrundade.I eftersmaken får frukten sällskap av örter, lakrits och en knivsudd vanilj.
Det här är gott. Ett vin som gör sig bra till många kötträtter.
Betyg 4
Vinet finns i Systembolagets  beställningssortiment och kostar 159 kr.

2013 Les Champauvins
Det här är ett vin från  Cotes du Rhone som jag håller högt. Jag har skrivit om tidigare årgångar bl a 2010 och 2012.
Druvmixen är 70% Grenache, 20% Syrah och 10% Mourvèdre. Druvorna kommer från en vingård (34 ha) som har samma namn som vinet. Den gränsar till den norra delen av Ch9dP. En grusväg (ca 3 m) är det som skiljer det från att hamna i Chauneuf-du-Pape.
Vinmaknig och lagring är i stort detsamma som för Lirac-vinet.

Vi faller även den här årgången för Les Champauvins.
Det finns en fräschhet och ungdomlighet som tilltalar oss.
Här finns också en  underbar doft av mörka bär, och örter samt en svag ton av körbärslikör.

I munnen känns vinet lite småstramt med tanniner som tar för sig rejält, dock utan att vara oborstade. En ung och fin syra indikerar ungdomlighet och en bra framtid. Det är den ungdomliga bärkompotten i kombination med de provencalska kryddorna som är vinets storhet. Visst är vinet ungt och alla smaker inte fullt utvecklade, ändå noterar vi solmogna björnbär, hallon, mörka körsbär och några stänk svartavinbär. Eftersmaken är något längre än medel och där tillkommer lakrits och fler örter.
Betyg 4
Priset i "Bolagets" beställningssortiment är 129 kr. Här kan man verkligen tala om mycket vin för pengarna!

Nu till kronjuvelen dvs deras
2012 Chateauneuf-du-Pape
Vinet har druvmixen 70% Grenache, 20% Syrah och 10% Mourvèdre. Vi har samma druvblandning som i "Les Champauvins", men nu kommer druvorna från deras vingård i Chateauneuf-du-Pape, strax söder om Orange.
Vinifieringen är även den snarlik den för "Les Champauvins".
Trots dessa likheter är Ch9dP ett mer komplext och elegant vin med mer tryck i smakerna.
Vi möts av en småelegant doft, där mörka bär, främst björnbär och körsbär, tydligast framträder. Doften känns sommarvarm och har inslag av örter och kryddor. Det är en ganska utvecklad och tydlig doft, utan att vara alltför tung.

I munnen känns vinet fortfarande ungt och med en bra balans mellan de olika smakkomponenterna. Bra tryck i frukten utan att för den skull bli en fruktbomb. En skön bärkompott kan vi omgående notera: hallon, mörka körsbär, björnbär. Gott om örter och även lite svartpeppar. Tanninerna tar sin plats och visar upp sig med ett litet smånafsande i gommen. En finstämd och alert syra ger vinet en härlig friskhet. Eftersmaken är lång med en del kakao, kaffe samt järnaktiga mineraler i avslutet.
Ett underbart vin. Vi åt det till säsongens första lammkotletter. En perfekt matchning.
Betyg 4+
Vinet finns numera i "Bolagets" fasta sortiment, där det kostar 255 kr. Ett bra pris för ett vin av den här kvaliteten.
Det verkar finna gott om flaskor spridda över hela landet.


Efter att ha smakat dessa tre viner inom loppet av några veckor kan jag konstatera att här hålls det en mycket hög klass. Noteras ska att det är en odlare som tillämpar ekologiska odlingsprinciper och att detta görs utan att göra avkall på kvaliteten. Det är kanske snarare så att detta bidrar till den höga kvaliteten.
Tre riktigt trevliga viner. Priset på vinerna måste också anses som bra. Särskilt bra gör sig vinerna till diverse lammrätter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar