fredag 10 mars 2017

Vino Rosso, Cascina Tavijn

Ett för oss nytt vin från Cascina Tavijn fick följa med hem vid vår senaste besök i Dronningens By.
Cascina Tavijns viner köper jag alltid hos Cibi e Vini.
Nadia Verrua och hennes viner har jag hyllat ett flertal gånger. Jag hade förmånen att vara med på en provning som hon själv ledde. Du kan läsa om det här.
Familjen äger 5 ha vinodlingar och ungefär lika mycket för odling av hasselnötter. All odling sker enligt ekologiska principer, spontnjäsning och minimalt tillsättande av svavel. Eller som Nadia själv uttrycker det "Not add too much and not to take away".
Vino Rosso är hennes enklaste vin. Detta är deras "Vino da tavola". Det ska drickas ungt och det ska drickas till maten. Fast jag kan visst dricka det utan några som helst tillbehör, så gott är det faktiskt.
Från början var det inte meningen att det skulle säljas. Familjen drack det. Man gav bort en del flaskor till vänner och bekanta. Och så hade Nadias make det som husets vin på sin restaurang Consorzio i Turin.

Vinet görs oftast på lika delar Barbera och Freisa, men proportionerna har varierat under årens gång. Ibland har någon annan druva adderats, allt för att få vinetpå det viset man önskar.

Det doftar lite försiktigt av röda och mörka bär, lite blommor och någon ört.

Slankt med en viss stramhet och därtill lättdrucket . I munnen är det den unga, friska och lite josiga frukten som vi tar till oss. Här virvlar blåbär, björnbär, hallon och några svartvinbär i en skön harmoni. Lite örter och rosor. En angenäm syra och behagfulla tanniner gör det här visserligen enkla, men ändå ack så goda vinet, till ett perfekt medspelare till husmanskosten.

Betyg 4-

99 DKK fick vi betala hos  Cibi e Vini.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar