onsdag 29 mars 2017

Två champagner: Cuvée Prestige från Paul Déthune och Cuvée D från Devaux

I lördags kunde vi äntligen ana att det är vår på gång. Årets varmaste dag med plus 11 grader får livsandarna att vakna. På kvällen hade vi några vänner på besök. Vi valde att servera en champagne från en av våra favorit-producenter. Den här gången var det deras Cuvée Prestige som fick hälsa gästerna välkomna.
Paul Déthune har sin verksamhet i utkanten av byn Ambonnay, där dom förfogar över 7 ha vingårdar. Odlat vin har man gjort här i flera sekler. En omställning till hållbart jordbruk har gjorts. Knappt 60 000 flaskor fördelade på nio olika cuvéer gör dom. Jag har provat tre av dom ocg två för mig nya cuvéer är beställda. Jag köper mina flaskor av näthandlaren Franska Vinlistan. Någon gång emellanåt dyker dom upp på SB, men för tillfället finns det inget tillgängligt där.

Cuvée Prestige är gjord på lika delar Pinot Noir och Chardonnay. 70% är från den senaste skörden och 30% är s k reservvin. Det senare betyder att vin från 30 olika årgångar, som legat på ekfat, har använts.
Vinet buteljerades i april 2009 och degorgerades i juni 2016. Detta borde betyda att 70% är från det hypade året 2008.

Det ska sägas med en gång att det här är en fantastisk champagne. Flera av gästerna tyckte det här var den bästa champagne de druckit. 
En frisk och inbjudande doft med gul/gröna äpplen, citrus, rostat bröd, vita sommarblommor och mineraler som främsta attribut.

Det är dock vid första lilla klunken som vi förstår att detta är något alldeles extra. I smaken hittar vi en komplex äppelblandning som startar med gula äpplen går vidare till en syrlighet från röda och landar i ett avslut med äpplen som blivit aningens bokna. Här finns lite röda bär i form av en lätt smultron-touch. Mariekex och rostat bröd. En ordentlig mineralsmak som vi förknippar med grus, krita och musselskal. Ett långt avslut med blodgrape, torkad aprikos, mera citrus och röda äpplen.

Helt fantastisk god redan nu och visst kan smakerna djupna och bli mer mogna för den som gillar sin champagne så. För mig räcker det långt som den är den här kvällen.
Betyg 5-
Dessvärre finns inte några av Paul Déthunes champagner på "Bolaget". Mina flaskor är köpta från Franska Vinlista. 435 kr är priset.


Kvällen andra champagne var Cuvée D från Devaux.
Den här producenten håller till i den allra sydligaste delen av Champagne. Vi befinner oss i byn Bar-sur-Seine i distriktet Aube.
Druvmixen är 60% Pinot Noir och 40% Chardonnay. En årgångslös champagne med minst 35% s k "reserve wine".
Jäsningen har ägt rum på stålfat. Det har senare fått tillbringa en tid på  3 000 liters träfat och får sedan ligga till sig i nästan fyra år på flaska innan det degorgeras. Slutligen sex månaders vila efter degorgeringen. Nu är det det redo för marknaden.


Jag drack den här champagnen på nyårsafton 2015, vilket resulterade i detta blogginlägget. Nu dryga året senare är jag inte lika hänförd. Visst är den bra, men jag upplever den inte riktigt som då. En förklaring kan så klart vara att vi drack den efter Paul Déthunes Cuvée Prestige och att den därmed blev jämförd med denna. Ingen lätt match!

Det finns en doft av röda vinteräpplen, örter, citrus och kalkiga mineraler.

Smaken är frisk och domineras av gröna äpplen, citrus och mineraler. Här finns också ett betydligt inslag av brödighet som för förknippas med både mariekex och nyrostat bröd. I det medellånga avslutet känner vi någon tropisk frukt, en viss blommighet, aningens honung och blodgrape. Minsann dyker det inte upp en liten vaniljton det allra sista.

Betyg 4

På något sätt känns den inte riktigt lika inbjudande som PD:s Cuvée Prestige och inte  heller lika komplex. Men visst är det en trevlig och bra champagne. Jag misstänker att efter att vi druckit PD:s Cuvée Prestige så hade de flesta champagner hamnat i skuggan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar