tisdag 21 mars 2017

2015 Assyrtiko

Vi åt i lördags en Grekisk sallad. Vad kan väl passa bättre än ett vin från Santorini till detta.
Utbudet av grekiska viner i butiks sortimentet är så magert det kan kan bli, vilket så klart är lite tråkigt.
Producent är Gaia Wines, som startades 1994 av Yannis Paraskevopoulos och Leon Karatsalos. Idag äger dom två vinerier . Ett i Nemea Peloponnese och ett på Santorini. Dom har som  mål att göra viner på lokala Grekiska druvor. Du som vill veta mer kan läsa om dom här.
Vinet är gjort på den lokala druvan Assyrtiko. Druvorna kommer från vingården Pyrgos på Santorini. Vinstockarna har en ålder runt 80 år. Jäsningen sker av naturliga jästceller. 

I doften hittar vi främst en del citrus och grusiga mineraler. Det finns också en tydlig ton av pinjeträd samt en subtil ton av vita blommor.

Smaken är torr och frisk med gröna äpplen, citrus, lite örter och en ansenlig mängd mineraler. De senare börjar som steniga eller grusiga, men övergår efter ett tag till att kännas kalkiga, vulkaniska och nästan lite järnhaltiga. I eftersmaken lämnar dom en lätt sälta. I den medellånga eftersmaken får vi också lite acaciahonung. Det här vinet har en ordentlig syra, som ger det både friskhet och en viss stramhet.
Vi gillar det här vinet och har nog skrivit det i tidigare blogginlägg att grekiska viner är underskattade. Det känns dags att börja botanisera lite i beställningssortimentet.

Betyg 4-

Vi betalade 169 kr på "Bolaget", då vi köpte det förra året. Nu verkar det slutsålt, men gissningsvis kommer det snart en ny årgång och då slår vi till igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar