torsdag 23 mars 2017

2015 Valpolicella Superiore Ripasso och Rosso IGT från Torre D´Orti

I början på mars lanserade importören Vino Conoscenza tre nya viner på Systembolaget från producenten Torre D´Orti. Vintankar, som de Valpolicellanördar vi nu en gång är, var så klart tvungna att göra ett köp. Amaronen från 2012 får ligga ett tag till, men de två andra vinerna drog vi korken ur ganska omgående.


Bilden är hämtad från importörens hemsida.

Torre D´Ortis vingårdar ligger på kullarna utanför den lilla byn Marcellise. Vi befinner oss ett par mil öster om Verona. På de högt belägna kullarna har det bedrivits jordbruk i flera århundrade. Oliver, vinodlingar och spannmål tillhör de grödor som odlats på terrasodlingarna. År 2000 köpte bröderna Luciano och Franco Piona vingården Torre D´Orti. Dom äger också vinmarker i Custoza (strax söder och sydost om Gardasjön) under produktnamnen Cavalchina och Prendina.
Torre D´Orti gör fyra viner: Superiore, Ripasso, IGT och så en Amarone. Dom är också medlemmar i Amarone Families, vars syfte är att både skydda och utveckla Amarone-vinet.

2015 Valpolicella Superiore Ripasso
Här har man använt druvorna Corvina/Corvinone (65%), Rondinella (25%) och övriga druvor (10%).
60% av druvorna krossas direkt efter skörd och jäses omedelbart och cirka 40% får torka några veckor innan de vinifieras. I skiftet december/januari blandas vinet med resterna från Amaronetillverkningen och får ligga i 24-48 timmar, så att ingen andra jäsning kommer igång. Vinet får därefter tillbringa runt ett år på små och medelstora ektunnor.
Det vanliga är ju att vinet får jäsa en andra gång tillsammans med amaroneresterna, men icke så hos Torre D´Orti. Resultatet är en lite annorlunda Ripasso, som är lite lättare i sin struktur och väldigt långt från de "amarone-wannabees" som översvämmar den svenska marknaden.

Vi gillar resultat och tycker om den här lite lättare strukturen samt att det är ett "eget" vin utan att bli särskilt lik en amarone.

I doften hittar vi körsbär, mörka skogsbär, och lite kryddor. Det finns också en någon liten blommigt nyans som drar åt rosor. Ingen stor omvälvande doft, ändå väldigt tydlig.

I munnen får vi en ripasso av ett något slankare snitt. Ganska komplext med smaker som inte är så yviga utan mer finstämda och eleganta. Gott om mörka körsbär och lite andra mörka bär. Ett välbalanserat inslag av örter/kryddor. Inte så mycket torkad frukt. En bra syra som tillsammans med lättsamma tanniner ger vinet en fin ryggrad.
Eftersmaken är av medellång karaktär och  där finns en touch av en bitterljuv mörk chokladbit tillsammans med mera mörk frukt.
Ett gott vin, som vi gärna dricker igen.
Betyg 4
Priset på "Bolaget" är 222 kr.


2015 Rosso IGT
Vinet är gjort på druvorna Corvina(55%), Corvinone(10%), Rondinella(20%) samt Merlot(15%).
Det här vinet har gjorts på en ripassovariant. I det här fallet har den andra jäsningen ägt rum tillsammans med skalrester från torkade Merlotdruvor. Vinet har också fått ligga till sig i tolv månader, delvis på begagnade barriquer och delvis på 20 hl nya ekfat.

I doften finns det körsbär, mörka skogsbär och en del kryddor. En angenäm doft, tämligen tydlig utan att bli alltför kraftig.

I munnen är det körsbären som dominerar, men visst finns det också en del mörka bär som björnbär och blåbär. Ett lite kryddigt inslag piffar upp. En fin syra och lättsamma tanniner gör det här vinet till en bra medspelare till diverse lättare kötträtter.
Eftersmaken är medellång med ännu mera körsbär.

Betyg 4-

På "Bolaget är priset 185 kr.

Två trevliga viner som fungerar alldeles utmärkt till lite lättare kötträtter, men klarar sig också alldeles utmärkt på egen hand.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar