måndag 20 mars 2017

Magò Brut Rosé. Ett mouserande vin från Massimago

I lördags hade vi våra goda vänner M,C och K på besök. Vi startade upp kvällen med lite rosébubbel från Valpolicella.
Tillsammans med Club Amarone besökte vi Massimago på våren 2014. Det blev en mycket minnesvärd kväll. Du kan läsa om det här. Massimago ligger i de östra delarna av Valpolicella i Mezzane di Sotto.
På etiketten står det att druvorna Corvina, Corvinone och Rondinella använts, men är jag rätt informerad är Magò gjord på endast Corvina. Skalmacerationen har varat i cirka 10 timmar och vinet har efter jäsningen fått ligga i åtta månader på jästfällningen. Detta sammantaget ger ett vin som är charmigt, smakrikt, lättdrucket och framförallt väldigt gott.

En spännande ljus rosa färg med nyanser av nektarintoner.

I doften är det röda bär, aprikoser, röda citrusfrukter och en god portion mineraler som dominerar.

Smaken är mycket frisk och här finns en väldigt behaglig syra, som ger vinet den friskhet som behövs, utan att bli alltför närgånget. Jordgubbar, lite smultron, några väl mogna hallon, lite aprikos/nektarin/persika och en ansenlig mängd mineraler. De senare känns både steniga och kalkiga. I den medellånga eftersmaken finns det där härliga lite bittra avslutet som hos mig signalerar både blodgrape och körsbärskärnor. Visst är det lättdrucket och visst har det en hög klunkabilitet, men det har också sin alldeles egna charm och visst är det befriande med ett mousserande vin som inte försöker bli en champagne "light". Nej det klarar sig alldeles utmärkt på att vara Magò från Valpolicella.

Betyg 4

Priset på "Bolaget" är 230 kr. Just nu är det slut, men håll ögonen öppna när det dyker upp lite längre fram på vårkanten. Detta är en helt perfekt dryck när man vill lyxa till en solig och varm kväll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar