måndag 13 mars 2017

2014 Weissburgunder Strohlenberg, Scheu

Till söndagens fisk fick det bli en Weissburgunder från Weinhof Scheu.
Detta är en liten producent i Schweigen bokstavligen på gränsen mellan Tyskland och Frankrike. Deras vingårdar ligger därför på båda sidorna. Runt 5 ha blir det på vardera sidan. Årsproduktionen är cirka 90 000 flaskor.
Under en ljuvlig lördagseftermiddag i september förra året hade jag nöjet att få prova mig igenom deras viner under ledning av den genomsympatiske Klaus Scheu.
Vill du läsa om hela provningen så gör du det här.

Weissburgunder är samma druva som i Alsace går under namnet Pinot Blanc. Vi provade tre av deras fyra varianter. Den som föll mig mest i smaken var 2014 Strohlenberg

Ett vin som ska drickas ungt och som lever på sin lätta, friska och ungdomliga frukt.


I den blyga lite försiktiga doften hittar vi lite exotiska frukter och kalkiga mineraler.

Smakerna går i samma riktning som doften. Fast de är tydligare och tar för sig lite mer. Hela tiden en försiktig och finstämd framtoning.
Vi känner gula äpplen, lite citrus, någon ört och ett stort tydligt "kalkigt" inslag av mineraler. Eftersmaken är medellång och där får vi lite exotiska frukter, mera mineraler och precis i "svansen" lite blodgrape.  Nästan lite krämig i sin struktur och samtidigt mycket frisk.

Betyg 4-

Vi betalade 14,5 euro på plats. I beställningssortimentet finns "syskonvinet" Weissburgunder "R" trocken för 230 kr. Ingen jätteskillnad på de två.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar