måndag 27 mars 2017

Brunelli mars. Corte Cariano

Ett av årets projekt här på bloggen är att berätta lite vad som har hänt den innevarande månaden på "vår" vingård dvs Brunelli samt att presentera ett av deras viner. Nedan hittar du länkarna till de tidigare månaderna:
Januari- Campo Inferi
Februari- Bianco di Custoza
Familjen Brunelli : Alberto och föräldrarna Luigi och Luciana
I mitten på mars blev deras nya hemsida klar, vilket så klart har inneburit ett stort arbete för kanske främst Alberto. Resultatet är mycket lyckat. Nya fina bilder från arbetet på gården. Informativ. Lätt manövrerad.

Ute på vinfälten har arbetet med att beskära vinrankorna fortsatt. På vingården Campo del Maestro har det gjorts en del nyplanteringar. Ett tidskrävande arbete med att gamla rötter ska avlägsnas, jorden prepareras och nya rankor planteras. Senare i år kommer Brunelli också att släppa ett nytt vin med samma namn. Mer om detta i senare månadsrapporter.

Ute i vingårdarna har vinrankorna vaknat till liv.
Alberto anser att det här är en bild som väl representerar det som händer med vinrankorna under mars
"We are observing the tears of the vine". Årets säsong kan börja!!


I vinkällaren har dom buteljerat den nya årgången av Riserva Campo Inferi (2012) samt även så deras Ripasso.
Alberto meddelar också att dom byter etiketter på ett flertal viner, dock kommer deras tre Amarone, Corte Cariano och Carinaum att behålla sina klassiska etiketter.

Nu inför sommaren släpper Brunelli sin försa Rosato. Den är gjord på Molinara (90%) samt 10 % lokala druvor som Corvina, Corvinone etc. Vinet får under en natt macerera tillsammans med skalen. Vinet får sedan tillbringa några månader på ståltank innan det buteljerats. Klinka på länken så blir det en video från buteljeringen Buteljering av Brunellis rosé. Det här första året görs det 3 500 flaskor.
Den här vill man ju gärna testa när sommarvärmen kommer!! Den verkar dock inte hamna på Systembolagets hyllor.

I år medgav inte tiden att familjen själva deltog på Prowein i Dusseldorf, men så klart var dom representerade genom en god vän med stora insikter i deras vinframställning.
Nu är det fullt med förberedelser inför årets Vinitaly i Verona 9-12 april.


Månadens Brunellivin för Vintankar har varit Corte Cariano. Det är årgång 2013 som vi druckit ett par flaskor av.
Vinet består till 100% av Corvinadruvor som vuxit på deras vingårdar i San Pietro in Cariano och i Pedemonte. Druvorna får torka i ca 30 dagar. Skalkontakt de tio första dagarna av vinifieringen. Vinet får ligga till sig i ca ett år på 30 hl stora ekfat och därefter ytterligare fyra månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.

För snart två  år sedan skrev jag ett inlägg om årgångarna 2011 och 2012 av detta vin.

Visst påminner årgång 2013 om de två tidigare årgångarna jag druckit av det här vinet.

I doften finns de typiska corvinatonerna av mörka körsbär. Men visst lite annan mörk frukt finns där också liksom ett försiktigt inslag av örter och toner från fathanteringen.

I munnen känns vinet mjukt och runt. Det lever mycket på sin fina, fräscha unga frukt, där körsbären dominerar, men även björnbär, blåbär och vinbär kan noteras. Precis som i doften kan vi känna örter, kakao och lättsamma spår från en varsam fathantering. Vinet har en bra friskhet genom den balanserande syran. Tanninerna finns där, men är mjuka utan att bli mesiga. Eftersmaken är medellång med återkommande körsbär, lite mörk choklad och någon liten vaniljkola.


Ett gott vin som ska drickas ganska så ungt. Det här är inget jag lagrar, men vinet klarar säkert ytterligare ett par år till. Mina flaskor kommer att ta slut i sommar och jag fyller på när den nya årgången kommer.

Betyg 4-

Mina flaskor har privatimporterats. Jag betalade runt 9 euro + frakt + sv alkoholskatt så då blev priset runt 130 kr. På Systembolaget är priset 160 kr, så ingen jättevinst att privatimportera. Det verkar finnas flaskor spridda runt om i vårt land.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar