fredag 17 mars 2017

2007 Casa dei Bepi, Viviani

Amarone 2007 är ett av våra projekt under 2017. Det är ju en årgång som har ett väldigt gott ryckte. I sin struktur mer elegant än många andra årgångar. Jag tycker mig också ha märkt att den nu vid tio års ålder har börjat nå sin topp. Det är anledningen till att jag under 2017 kommer att testa så många 07:or jag kommer åt.
Så här lång har det blivit:
Speri och RossonVilla Canestrari Riserva 1888, Costasera Riserva och Bertarole och Allegrini

Under tisdagen och onsdagen, till veckans CL-matcher, hade så turen kommit till Casa dei Bepi från Viviani. Ni som har följt oss på bloggen vet att detta är en av våra stora favoriter. Viviani har vi besökt ett par gånger tillsammans med Club Amarone. Vingården ligger högt upp i Negrardalen med en grandios utsikt. Vid siktigt väder kan man få en skymt av Gardasjön.
Viviani håller hög klass rakt igenom hela sitt sortiment allt från den vanliga enkla Valpolicellan, via deras Superiore Campo Morar och deras vanliga Amarone till Recioto. Men det är klart för en amaronenörd som Vintankar är det ju Casa dei Bepi vi älskar.

Vi har tidigare druckit och skrivit om 200320042006 och 2009 nu är det alltså dags för oss att testa 2007:an. Det ska sägas med en gång att det var ett magiskt vin. Jag har i något tidigare inlägg tyckt att Casa dei Bepi i senare årgångar inte nått samma klass som tidigare, men 2007:an är inget annat än världsklass!!
Vinet är gjort på 70% Corvina Veronese och 30% Rondinella.
Den har sedan lagrats 36 månader på 225 liters ekfat och därefter 12 månader på flaska. 


Visserligen är det ingen stor maffig fruktbombsdoft som når oss, utan mer en elegant doft av fin mörk frukt, lite torkad frukt, kakao, örter och aningens hemmagjord kola. Så klart är den stor och tydlig, men framför allt väldigt tilltalande.

Det är i gommen som Casa dei Bepi har sin storhet. Så elegant komponerat med så väl sammansatta smaker som harmonierar med varandra på ett underbart sätt. De söta, mörka körsbären, de mörka skogsbären, den försiktigt framtonade torkade frukten (med någon liten, liten russinton) och örterna får oss omedelbart att nicka belåtet. Den eleganta syran håller hela tiden friskheten i vinet vid liv både dag ett och dag två. Eftersmaken är inget annat än formidabel. Återigen med Vivianis elegans, så blir den väldigt stor, tydlig och läcker utan att övergå i fruktbombsformat.
Visst finns här en ljuvlig fruktsötma parad med den mörka lyxchokladens lilla bitterhet. En liten russinton, espressokaffe, fikon, dadlar och körsbärsfrukt. Så gott.......
Det står 16% på etiketten. Av detta märker vi inget.

Det här är inget matvin. Lite parmesan eller andra hårdostar är utmärkta tillbehör. Ett kontemplations vin, men även lämpat som tillbehör till filosofiska samtal. Men för Vintankar ett perfekt vin till Champion League.

Betyg 5

På Systembolaget finns årgång 2011 för 750 kr. Vår flaska är privatimporterad under 2013. Vi betalade runt 45 euro + frakt+ sv alkoholskatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar