torsdag 16 mars 2017

2013 Etna Bianco, Tenuta Delle Terre Nere

Till söndagens lite thai-inspirerade fiskgryta drack vi ett vitt vin från Sicilien. Producent är Tenuta delle Terre Nere. Jag har druckit  deras Etna Rosso ett par gånger, men nu dags för ett av deras vita viner. Geografiskt befinner vi oss på vulkanen Etnas nordsluttningar, närmare bestämt mellan byarna Solicchiata och Randazzo. Här förfogar man över 30 ha varav cirka 27 ha är vinplanteringar. 6 ha av dessa är nyplanteringar, medan merparten har en ålder mellan 50 och 100 år. Det finns en liten jordlott som överlevde vinlusens härjningar och där åldern på vinrankorna är någonstans emellan 130 och 140 år. Samtliga vingårdar ligger på mellan 600 och 1000  meters höjd över havet.
Du som vill veta ännu mer om Tenuta delle Terre Nere klickar på länken till deras hemsida.

Söndagens vin är Etna Bianco Cuvée delle Vigne Niche. Ett vin gjort på druvan Carricante till 100%. Druvorna har vuxit på vinstockar med en ålder på mellan 25 och 60 år, belägna på små vingårdslotter på tillsammans 1,5 ha, som ligger på på en höjd av 600 till 900 meter över havet.
Vinet har fått mogna runt tio månader på barriquer av fransk ek. Dom gör runt 6 000 flaskor av den här cuvéen.

Färgen är halmgul med några ljusa bärnstensliknande stråk.

En finstämd doft av citrus, melon, tydliga vita blommor, lite örter, hö, flintastenar och mycket mineraler kan vi notera.

I munnen är det första vi tar till oss de fina smakerna av äpplen, citrus, örter och mineraler. Just mineraltonen är speciellt komplex med lite grusiga toner till en början, som sakteliga övergår i kritiga varianter och avslutar med vulkaniska inslag.
Vinet har en fet framtoning med dragning åt smör, men hela tiden med en stor och livlig syra.
Eftersmaken är något längre än medel och här känner vi mera citrus, örter, mineraler men också en liten blommighet och bivax.

Ett lite annorlunda och spännande vin, som faller oss väl i smaken.
Betyg 3++

Vi köpte den här flaskan på Systembolaget under 2015. Priset var då 219 kr.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar