torsdag 15 augusti 2013

A Vita F36p27

Ni som följer den här bloggen kunde för ett par dagar sedan läsa om hustruns besök i Köpenhamn och om hur jag fick henne och hennes väninnor att svänga förbi Cibi e Vini och hämta upp lite viner jag beställt. Jag hade mailat till Fabio och bett honom om att skicka med två viner som han tycker att jag borde prova. Det blev två viner från Kalabrien. Ett område vars viner jag aldrig druckit förut, gjorda på druvor jag knappt hört talas om.
Det bar sig inte bättre än att Billigt Vin Ingvar skrev om dessa på sin blogg. Det fanns ingen möjlighet att hejda sig, så i söndags drog vi korken.

2009 A Vita F36p27.
Vill du veta lite mer om producenten så klicka in på bloggen  Billigt Vin.
Detta är ett vin som gjorts på druvan Gaglioppo till 100%.
Vinet har macererats i sex dagar och lagrats på ståltank.

Vi möts av en trevlig doft, där körsbären dominerar. Det finns mera röda bär, men vi kan inte enas om det är smultron, jordgubbar eller hallon. Vad vi däremot är helt överens om är de spännande kryddorna. Vi sammanfattar doften som intressant, spännande och njutningsfull.
Vi faller omedelbart för det här vinet. Fullt av trevliga smaker med en viss elegans. Inget kraftpaket utan mer slankt och servilt.
Vi känner körsbär (klarbär?), tranbär och någon mer rödfruktig smak vi inte kan sätta namnet på. Kryddorna är både spännande och intensiva. Syran från klarbären eller möjligen tranbären skänker vinet en genuin friskhet. Kryddorna och örterna ger vinet en speciell karaktär. Eftersmaken är medellång och en blandning av frukt och kryddor, som får oss att sitta lite och små smacka för oss själva.
 Det finns en viss stramhet, men detta till trots är vinet väldigt tillgängligt. Bra till mat och ytterst njutbart på egen hand.

Vi kan hitta drag från vår nyförälskelse Grignolino, men också från etna druvor. Ändå står vinet på egna ben med egen charm och karaktär.
Vi betalade 125 DKK hos Cibi e Vini. Vi fyller på vid nästa Köpenhamnsresa.

Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar