tisdag 6 augusti 2013

Marguet Champagne och Allegrinis Superiore

Dagen efter vår vistelse på Slussens Pensionat besökte vi de goda vännerna B och K på Svanesund.
En härlig middag, trevliga diskussioner och goda viner. En riktig sommardag!

Vi började kvällen med en champagne.

Marguet Cuveé Reserve Grand Cru
Gjord på druvorna 59% Pinot Noir och 41% Chardonnay alla från Grnd Cru lägen.
Detta är en blandning av årgångar: 70% från 2008 och 30% från 2004 och 2007. Degorgerades i februari 2012.
Doften är tilltalande med sina aromer av äpple, citrus och mariekex. Någon liten bit nougat kan vi också känna.
Smaken är torr och frisk med en ungdomlig touch. Riktigt läcker med sin lite krämiga natur. Härliga äppletoner såväl gula som gröna.Lite lime, lite exotisk frukt och till detta nybakat bröd. Visst finns det en ordentlig syra, men den är inte bråkig, störande eller alltför krävande. Bara salivframkallande. Eftersmaken är hyggligt lång och där kommer mariekexen fram tillsammans med nötter i en nougatliknande smak. Naturligtvis är citrusen fortfarande med oss. Limen övergår mer till grapefrukt med en skön bitterhet i avslutningen.

Vår första bekantskap med Marguet gav mersmak. B har köpt den genom Franska Vinlistan, så där får vi hålla ögonen öppna om den dyker upp igen. På Bolaget finns den i beställningssortimentet.

Betyg 4
Vi drack en Valpolicella Superiore till vårt grillade kött.
Du som vill läsa lite mer om Valpolicellas olika vintyper kan göra detta på Amaroneguiden. Superiore kan sammanfattas som ett vin gjort på delvis torkade druvor och delvis färska druvor.

2011 Valpolicella Superiore, Allegrini
Allegrini är ett familjeföretag baserat i Fumane. Dom är en av de större producenterna i Valpolicella med en produktion om ca 900 000 flaskor.
Deras Valpolicella Superiore är gjort på 70% Corvina, 25% Rondinella och 5% Oseleta. Vinet har lagrats 12 månader på dels slavonska stora ekfat och dels på franska barriquer. Slutligen har det legat två månader på flaska innan det börjades sälja.

Doften är ung och lite återhållsam. Den domineras av mörka körsbär och kryddor. Vi kan också hitta lite mörka plommon och aningens kakao.
Smaken är frisk och domineras av de söta mörka  körsbären. Ett ungt vin som vi tror kommer att utvecklas det närmaste året även om det redan nu är gott. Lite småstramt för närvarande. Här finns ganska gott om kryddor. Efter ett tag kommer det fram mörka bär i form av björnbär och blåbär, men även mörka plommon kan vi känna. En del tanniner, men de är runda och mjuka och gör vinet, tillsammans med den attraktiva syran, matvänligt. Eftersmaken är hyggligt lång. Frukten och örterna får där sällskap av lite fat, vanilj, kaffe och kakao. Minsann finns det inte lite torkad frukt på slutet. Inte så mycket, men ändå tillräckligt för att kittla oss.

Det här vinet finns i väldigt många av Systembolagets butiker. Visst är det lite insmickrande och publikvänligt. Kanske lite tillrättalagt för att passa de många, men vinet är faktiskt gott. I alla fall när Vintankar får säga sitt.
Vi föredrar det här framför många Ripassoviner, där man så tydligt kan ana sig till att producenten har ansträngt sig för att få med amaronetoner och det blir knappt en urblekt kopia.

Betyg 4-

1 kommentar:

  1. Men den nya årgången, 2011, är verkligen inte lika bra som de tidigare. En av mina favoriter har här gått till ett klart medelmåttigt vin som är knappt prisvärt, från att ha varit på gränsen till fynd för 99 kr.

    SvaraRadera