tisdag 13 augusti 2013

Crémant D´Alsace och kräftor

Fiskarn ringde i fredags och meddelade "Jag är i hamn om en timma . Vill du ha kräftor och krabbor". Ett erbjudande som är svårt att stå emot. Jag brukar få köpa till det priset han får i fiskhamnen. Det blev att ta fram de stora grytorna. Plocka krondill i landet och köra igång.

Lite senare på kvällen tog vi upp några alldeles ljumna kräftor och plockade fram en flaska som legat i kylen sedan födelsedagen i maj. En present från vännen S.

Crémant D´Alsace, Baumann-Zirgel.
Vi har alltså ett mousserande vin från Alsace. Producenten Baumann-Zirgel är certifierade för biologisk odling (Ecocert). Vi befinner oss i byn Mittelwihr någon mil söder om Strasbourg

Här har man använt Chardonnay till 100%. Dom har använt den metoden som betecknas som traditionell vid framställning av champagne.

Färgen är ljus gyllengul.
Det doftar av vita blommor, lite smör, aningens rostat bröd, gula äpplen och lite citrus.
Smaken domineras av den friska  och ungdomliga tonen, där äpplen och citrus är tongivande. Torrt så klart och med en frisk syra, detta utan att syran blir för vass. Här finns en del finfördelade mineraler, som skänker karaktär åt vinet. I mellanpartiet finns lite persika och tropiska frukter. Eftersmaken är kanske aningen kort, men med en härlig liten bitterhet som vi förknippar med grapefrukt.
Vinet passade utmärkt till våra kräftor.
Detta var en trevlig bekantskap, dessvärre finns vinet inte i SB:s sortiment, men vinet går att köpa i Danmark för 159 DKK.

Betyg 3+


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar